Élen járunk majd az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásában
Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeletben történő szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő egy pénteki budapesti rendezvényen.
A politikus elmondta, az erről szóló magyar szabályozást még csak előkészítik, de "a rendelet mindenképpen előremutató lesz".
Forrás: EgészségKalauz
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban jelentette meg az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.
A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.
Bánki Erik, az Európai Parlament élelmiszer-biztonsági bizottságának tagja, elmondta, nincs egységes európai szabályozás az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának mennyiségéről, de úgy véli, ha a magyar szabályozás életbe lép, felgyorsíthatja az egységes uniós szabályozást.
Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz.
Felidézte, hogy a 90-es években még mindenki zászlóvivője volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, hogy a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsavtartalmat. Azóta a technológiai változott. Pados Gyula hangsúlyozta, a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsavmentesek.
A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállítása kapcsán is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással a minimálisra lehet szorítani ennek a káros összetevőnek az arányát - mondta, hozzáfűzve, hogy a napi egy-két gramm traszzsírsavbevitel "ideálisnak tekinthető".
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!