Ezeket látta már?

Élen járunk majd az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásában

2013.07.15. Módosítva: 2015.11.04.

Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeletben történő szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő egy pénteki budapesti rendezvényen.

A politikus elmondta, az erről szóló magyar szabályozást még csak előkészítik, de "a rendelet mindenképpen előremutató lesz".

Élen járunk majd az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásában

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban jelentette meg az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.

A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.

Bánki Erik, az Európai Parlament élelmiszer-biztonsági bizottságának tagja, elmondta, nincs egységes európai szabályozás az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának mennyiségéről, de úgy véli, ha a magyar szabályozás életbe lép, felgyorsíthatja az egységes uniós szabályozást.

Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz.

Felidézte, hogy a 90-es években még mindenki zászlóvivője volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, hogy a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsavtartalmat. Azóta a technológiai változott. Pados Gyula hangsúlyozta, a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsavmentesek.

A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállítása kapcsán is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással a minimálisra lehet szorítani ennek a káros összetevőnek az arányát - mondta, hozzáfűzve, hogy a napi egy-két gramm traszzsírsavbevitel "ideálisnak tekinthető".

Forrás: MTI