Ezeket látta már?

Energiaitalok veszélyei

Az energiaitalok veszélyeire hívják fel a figyelmet a Miami Egyetem kutatói, akik a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban tették közzé tanulmányukat.

A kutatók kormányzati és érdekvédelmi szervezetek adatait elemezték, ahogy tanulmányozták a vonatkozó szakirodalmat, újságcikkeket, valamint esettanulmányokat. Mint rámutatnak, a két évtizede árusított energiaitalok az amerikai üdítőital-piac leggyorsabban növekvő szegmensét jelentik, 2015-ben a forgalom értéke már elérheti a 12 milliárd dollárt. A tinédzserek és fiatal felnőttek egyharmada rendszeresen fogyasztja ezt az üdítőféleséget.

Energiaitalok veszélyei

"Az energiaitalokból túl sok fogy, ám óriási népszerűségük ellenére hatásuk kevéssé ismert" - hangsúlyozzák a gyermekgyógyászok, akik szerint a gyermekeknek nem lenne szabad fogyasztaniuk a népszerű termékeket. Mindenekelőtt az energiaitalok koffeintartalma okozhat gondokat - szapora szívverést, mellkasi fájdalmat, remegést, ingerlékenységet, magas vérnyomást, mellékhatásként előfordulhat hányinger vagy hasmenés, de a túlzott fogyasztás következménye akár stroke (agyi érkatasztrófa) is lehet.

A tanulmány szerzői rámutatnak az energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztásának a veszélyeire is. Európában ugyanis már előfordultak halálesetek, amikor tinédzserek vagy fiatal felnőttek keverték a két italféleséget. Növelik a mellékhatások kockázatát az olyan betegségek, mint például az epilepszia.

Az Amerikai Toxikológiai Társaság (AAPCC) tavaly fogadta el azokat a betegségkódokat, amelyekkel országosan nyomon lehet követni az energiaitalok "túladagolásával" kapcsolatos eseteket és a mellékhatásokat. Októbertől december végéig 677 esetet regisztráltak, az idén pedig 311-et. Az idei esetek túlnyomó részében gyerekek és tinédzserek voltak érintettek, negyedük 6 évesnél fiatalabb.

"Ez csekélységnek tűnik a más szerek okozta éves 2 millió mérgezéses esethez képest" - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy a számtalan mellékhatás miatt azonban az energiaitalok fogyasztását éppoly szigorúan kellene szabályozni, mint a dohányzást, alkoholfogyasztást, vagy a vényköteles gyógyszerek forgalmát.

"Nem határozták meg a gyermeke, tinédzserek és a fiatal felnőttek számára a biztonságos fogyasztás mértékét" - hangsúlyozzák a szerzők. Mint kifejtik, a gyermekorvosoknak rutinszerűen rá kell(ene) kérdeznie pácienseiknél és szüleiknél az energiaitalok fogyasztására, és felhívni a figyelmüket a veszélyekre.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához