Ezeket látta már?

Túl érzékeny a gyomra a kávéhoz? Ez a plussz összetevő megoldhatja a problémát

Dietetika
2024. szeptember 07. 05:04
érzékeny gyomor kávé koffein szódabikarbóna

A kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet.

Ha ön egy igazi kávéimádó, akkor már egy puszta gondolat vagy egy illat is elég ahhoz, hogy feldobja a hangulatát. De míg vannak olyanok, akik gond nélkül tudnak bögréről bögrére kortyolgatni, a kávé sajnos egyeseknél testi problémákat okozhat - különösen, ha az emésztésről van szó.

Kedvezzen a gyomrának!

Ha rajong a kávéért, de az érzékeny a gyomra, akkor sem kell kihagynia a reggeli felüdülést. Egy csipetnyi szódabikarbóna hozzáadásával, WC-re szaladás nélkül, nyugodtan elkortyolgathatja a kávéját.

Így befolyásolja a kávé az emésztést

Ahogy Maddie Pasquariello, brooklyni dietetikus, az East Coast Health and Nutrition with Maddie alapítója elmondja, sok dolog történhet, amikor a kávé a szervezetbe kerül.

"Felgyorsíthatja az emésztést azáltal, hogy serkenti a gyomorsavtermelést, hashajtószerű hatást fejt ki, ami gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat, ha érzékeny a gyomra" - mondja Pasquariello.

Sőt, hozzáteszi, hogy a túlzott mértékű kávéfogyasztás potenciálisan károsíthatja a vastagbél nyálkahártyáját, ami gyulladáshoz, súlyos esetben pedig akár gyomorfekélyhez is vezethet.

Mielőtt azonban lemondana a kávéról, azt gondolván, hogy egyenesen a kórházba juttatja, Pasquariello szerint az ilyen esetek viszonylag ritkák.

"A legtöbbünknek persze nem kell emiatt aggódnia, de ha Crohn-betegségben, IBS-ben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenved, érdemes beszélni az orvosával vagy dietetikusával arról, hogy milyen típusú és mennyiségű kávé lehet a legjobb Önnek" - osztja meg a szakember.

Az FDA azt tanácsolja, hogy a napi koffeinbevitel 400 milligrammos felső határérték alatt maradjon, ami körülbelül négy-öt normál csésze kávénak felel meg. Csak megjegyzendő, hogy ez a mennyiség olyan egészséges felnőttekre vonatkozik, akik jól tűrik a kávét és a koffeint.

Ekkor adjon egy csipetnyi szódabikarbónát a kávéjába

Pasquariello megjegyzi továbbá, hogy a kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet - többek között az étrendtől, a fogyasztás idejétől és a genetikától, de attól is, hogy maga a kávé mennyire savas.

"A kávé almasavat, citromsavat és ecetsavat tartalmaz (többek között), és ezek a vegyületek a kávébabokból szabadulnak fel, amikor lefőzzük őket Ez viszont megemelkedett gyomorsavszintet eredményez, ami gyomorpanaszokhoz és a reflux tüneteihez, például mellkasi fájdalomhoz és hányingerhez is vezethet. Ilyenkor jön jól a szódabikarbóna."

A kávé jótékony hatással lehet az emésztésre

"A kávé akkor is segíthet a dolgok előrehaladásában, ha székrekedést tapasztalsz" - teszi hozzá Pasquariello.

Lényegében az egész az alapvető kémiára vezethető vissza.

"A kávé enyhén savas, pH-ja öt körül van, ami hozzájárulhat a hányinger és a hasi diszkomfort érzéshez azoknál, akik érzékenyek rá" - mondja Pasquariello.

"Mivel a szódabikarbóna lúgos, pH-ja nyolc, segíthet a kávé általános pH-ját semlegesebb hetes szintre emelni, valamint általában véve segíthet a gyomorsav semlegesítésében."

Más szóval, a szódabikarbóna lehet a mentőöv, amire a reggeleknek és a gyomrának szüksége van, hogy a kávé számos előnyét élvezhesse, kellemetlenségek nélkül.

Ahogy Pasquariello megjegyzi, csészénként egy apró csipetnyi - gondoljunk csak egy negyed teáskanálnyira - is megteszi a hatását anélkül, hogy a kávé ízét veszélyeztetné.

A tejeskávé egészségesebb?

Szakmai körökben régóta ismert, hogy a kávéban jelentős kávésav és klorogénsav található, amelyek úgynevezett növényi polifenolok. Ezeknek szintén régóta kedvező egészségügyi hatásokat tulajdonítanak antioxidáns jellegüknél fogva.

Új kutatások kimutatták, hogy a kávésav és a klorogénsav egy része kémiai reakcióba lép fehérjékkel, és cisztein-konjugátumok keletkeznek belőlük. Ezt most a tejjel is kimutatták. (A kakaó esetében azonban ilyet nem észleltek).

Azt is kimutatták sejtkísérletekben, hogy a ciszteinnel képzett kávésav- és klorogénsav-vegyületek sokkal erősebben gátolták a gyulladások kialakulásában szerepet játszó immunsejteket, mint maga a kávésav és a klorogénsav."

Meg fog lepődni! Ezek a kávé betegségmegelőző hatásai
Kapcsolódó cikk

Meg fog lepődni! Ezek a kávé betegségmegelőző hatásai



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: wellandgood
# kávéfogyasztás # érzékeny gyomor # szódabikarbóna # kávé # koffein

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés