Ezért olyan egészséges a sütőtök

#sütőtök #sütőtökleves #sütőtöklé #béta karotin
2020.11.10.

Tudta, hogy a sütőtök serkenti a máj működését, remek béltisztító, és tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal?

A sütőtök a 2. világháború után egyfajta népeledelnek számított Magyarországon, valószínűleg ezért is veszített egy időben varázsából. Mostanában azonban ismét reneszánszát éli: szeptembertől már megtalálható a piacok standjain és egészen januárig bátran vásárolhatunk belőle. És miért ajánlott a fogyasztása? Íme.

Miért egészséges a sütőtök?

A sütőtök sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban.

A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.

A sütőtöknek rengeteg felhasználási módja van az italtól a köreten keresztül a levesig: sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. A megfelelő tök kiválasztása nagyon egyszerű: csak olyat szabad választani, aminek a héja teljesen ép, ez garantálja a belső értékeket is. A szüretelés után hűvös helyen nagyon sokáig eláll, azonban a szeletelést követően ajánlott inkább pépként lefagyasztani. Most bemutatunk néhány egyszerű, egészséges és finom receptet, hogy te is megmelengethesd a lelked a hideg téli napokon.

Sütőtöklé almával

Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 1 egész citrom, 2 közepes alma, 1 lédús narancs, 1 grapefruit, méz.

Mossa meg, vágja ketté a tököt, a magvait távolítsa el, majd kockázza fel és tegye főzővízbe. Közben vágja fel az alaposan megmosott almát, majd amikor a tök elkezd puhulni, adja hozzá az almát, főzze tovább, amíg minden meg nem puhul. Ha elkészült, egyszerűen turmixolja össze, majd a péphez öntse hozzá a kifacsart citrom, narancs és grapefruit levét, és ha szükséges, édesítse mézzel.

Olvasson tovább! Ezért olyan egészséges az alma!

Sütőtökleves pirított tökmaggal

Hozzávalók: 1 db közepes sütőtök, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, hántolt tökmag, só, bors.

A vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb kockákra vágjuk, dinszteljük, majd hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott tököt és a burgonyát, majd kis vizet hozzáadva tovább dinszteljük. Körül-belül 10 perc múlva felöntjük csak annyi alaplével, vagy vízzel, amennyi épp elfedi, és hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, ételízesítőket. Ha a tök megpuhult, botmixerrel turmixoljuk. Amíg a tök fő megpiríthatjuk a tökmagot egy serpenyőben, ezt szórjuk a kész leves tetejére.

Forrás: egeszsegkalauz.hu