Ezeket látta már?

Mekkora a nyugalmi testhője? Meglepő, de ez is befolyásolhatja a súlyát

fogyás, hízás, mozgás, alvás

Az étkezés és a mozgás mellett a kutatók szerint más is kihathat a testsúlyra.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy izgalmas tanulmányra hívta fel a figyelmet.

"Nemcsak azért hízunk, mert kevesebbet mozgunk és relatíve többet eszünk, mint elődeink, hanem azért is, mert nyugalmi energiafogyasztásunk alacsonyabb?

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy mindkét nemnél a testösszetételhez és életkorhoz igazított teljes energiafelhasználás csökkent az 1980-as évek vége óta, míg az aktivitásokhoz társuló energiafelhasználás nőtt. Az azonban, hogy miért csökkent a nyugalmi energiafelhasználás, még rejtély és vélhetően több oka is van/lehet" - olvasható a bejegyzésben.

Dobson kitért arra is, hogy az egyik lehetséges tényező az étrend megváltozása. Egereknél az elfogyasztott zsír összetétele befolyásolta az anyagcserét, de azt, hogy ez embereknél is így van-e, még ellenőrizni kell.

Azt is kimutatták, hogy a nyugalmi testhőmérséklet csökkent az elmúlt évtizedekben, ami rárímel az új eredményekre.

A kutatók a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Doubly Labeled Water adatbázisát használták fel az Egyesült Államokban és Európában élő felnőttek energiafogyasztásának felmérésére (4799 fő).

  • A férfiaknál a korrigált nyugalmi energiafelhasználás statisztikailag jelentősen csökkent,
  • míg nőnél ez nem érte el a statisztikai jelentőség szintjét.

A tanulmány a fenti és más adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok/Európa lakosságának fokozódó elhízását valószínűleg főként nem a csökkent fizikai aktivitás határozza meg. Itt korábban fel nem ismert tényezőként azonosítható lehet a korrigált nyugalmi energiafelhasználás csökkenése.

Hivatkozás: Human basal metabolic rate has declined over the past 30 years, Nature Metabolism (2023). DOI: 10.1038/s42255-023-00790-2

https://www.nature.com/articles/s42255-023-00790-2

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség: a magas HbA1c értéket így lehet csökkenteni a szakorvos szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#egészséges ételek

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó