Ezeket látta már?

„Haggyál már a hülyeséggel, nagyapám is szalonnát evett és pálinkázott"

szalonna, cukor, alkohol, idegrendszer, kutatás, táplálkozás, zsíros ételek

Érdekes jelenségre bukkantak a kutatók, amikor azt vizsgálták, hogy mi lehet az idegrendszeri oka a táplálkozási tévhitek tömeges szintű makacs továbbélésének.

„Haggyál már a hülyeséggel, nagyapám is szalonnát evett, pálinkázott aztán 90 éves korában leesett a szekérről, úgy halt meg”

Mi lehet az idegrendszeri oka a táplálkozási tévhitek tömeges szintű makacs továbbélésének?

Erről írt közösségi oldalán Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy új kutatás alapján, amely szerint a zsírban gazdag-édes ennivalók esetén az agy átprogramozódhat, megváltoztatva az ember jutalmazási rendszerét.

A kölni Max Plank Anyagcserekutató Intézet munkatársai szerint, összességében a zsírban és cukorban gazdag ennivalók ismétlődő fogyasztása az ugyanolyan kalóriatartalmú zsírszegény és alacsony cukortartalmú ennivalókhoz képest még a testtömeg vagy az anyagcsere-állapot változásainak hiányában is képesek átépíteni az agy idegi kapcsolatait és így idegi-viselkedésbeli változásokat létrehozni.

Ezért az élelmiszerkínálat megváltoztatása és a nagy energiatartalmú, zsírban és cukorban gazdag élelmiszerek elérhetőségének csökkentése kulcsfontosságú lehet az elhízás, mint világjárvány elleni küzdelemben.

Az agy idegsejtek közötti kapcsolatokat érintő változása a magas zsír- és cukortartalmú ételekre nagymértékben megnövekedett abban a csoportban, amely nyolc hétig magas cukor- és zsírtartalmú pudingot fogyasztott. Ez különösképpen aktiválta a dopaminerg rendszert, az agy motivációért és jutalomért felelős régióját.

Az agy tudat alatt megtanulja, hogy előnyben részesítse a jutalomközpontot különösen stimuláló élelmiszereket. Az agy ezen változásai miatt öntudatlanul mindig előnyben részesítjük azokat az ételeket, amelyek sok zsírt és cukrot tartalmaznak.

A vizsgálati időszak alatt a tesztszemélyek nem híztak többet, mint a kontrollcsoportban lévők, és nem változott a vércukor- vagy koleszterinszintjük sem. A kutatók azonban azt feltételezik, hogy a cukros ételek preferálása a vizsgálat befejezése után is megmarad. Új kapcsolatok jönnek létre az agyban, és ezek nem oldódnak fel olyan gyorsan. Hiszen a tanulás lényege az, hogy ha egyszer megtanulsz valamit, azt nem felejted el olyan gyorsan.

Hivatkozás: Dana M. Small, Habitual daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans, Cell Metabolism (2023).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ne csak húsvétkor egyen tormát - döbbenetes, mit tesz a szervezettel

Forrás: EgészségKalauz