Ezeket látta már?

Vércukorszint és koleszterinszint csökkentése természetesen: valóban segíthet a hagyma?

vércukor kolszterin összkoleszterin csökkentése természetesen

A kutatók szerint egy bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerrel együtt igen, az is kiderült, mekkora mértékben lehet hasznos.

  • A vöröshagyma kivonata a metformin nevű hatóanyaggal együtt beadva jelentős mértékben segítheti a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek kezelését.
  • Az Independent a vonatkozó tanulmányra hivatkozva azt írja, mindez akkor lehetséges, ha a kivonatot a metformin nevű, cukorbetegség kezelésére használt hatóanyaggal együtt alkalmazzák.
  • Ekkor nemcsak a vércukor-, de az összkoleszterin-szintet is csökkenti.

Hagyma vércukorszint csökkentésre?

A 2-es típusú cukorbetegek nem képesek elegendő inzulint termelni a hasnyálmirigyükből a vércukorszint szabályozásához, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintjük veszélyesen magasra emelkedhet. Létezik azonban egy általánosan elterjedt zöldség, amely 50 százalékkal csökkentheti a vércukorszintet – és „potenciálisan használható” a cukorbetegek kezelésében .

A The Endocrine Society 97. éves San Diegó-i találkozóján bemutatott eredményekből az is kiderült, hogy a hagyma kivonata "erősen csökkentheti" a magas vércukor- és összkoleszterinszintet, ha a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszerrel együtt adják.

A tanulmány vezető szerzője, Anthony Ojieh, a nigériai Abrakában található Delta Állami Egyetem munkatársa akkor azt mondta:

"A hagyma olcsó és elérhető, és táplálékkiegészítőként használják. Lehetőség van arra, hogy a cukorbetegek kezelésében is felhasználható legyen".

A kutatók patkányokon tesztelték az elméletet

Összesen három, gyógyszeresen kiváltott cukorbetegségben szenvedő patkánycsoportnak adtak különböző dózisú hagymakivonatot, hogy kiderüljön, fokozza-e a gyógyszer hatását.

Az adagok 200 mg, 400 mg és 600 mg testtömeg-kilogrammonként voltak. A kutatók a gyógyszert és a hagymát három csoport nem cukorbeteg, normál vércukorszintű patkányoknak is beadták.

A vizsgálat megállapította, hogy a cukorbeteg patkányok közül a testsúlykilogrammonként 400mg és 600mg-ot kapó patkányok vércukorszintje "erősen csökkent", 50 százalékkal, illetve 35 százalékkal az alapszinthez képest.

A hagymakivonat a cukorbeteg patkányok összkoleszterinszintjét is csökkentette, a 400 mg-os és 600 mg-os adagoknak volt a legnagyobb hatása.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a hagymakivonat a nem cukorbeteg patkányoknál súlygyarapodáshoz vezetett, de a cukorbeteg patkányoknál nem.

"A hagyma nem tartalmaz sok kalóriát" - magyarázta Ojieh. "Úgy tűnik azonban, hogy növeli az anyagcserét, és ezzel együtt az étvágyat is, ami a táplálkozás növekedéséhez vezet. Meg kell vizsgálnunk azt a mechanizmust, amellyel a hagyma a vércukorszint csökkenését okozta. Erre még nincs magyarázatunk".

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A cukorbetegség 4 hétköznapinak tűnő, ritka tünete

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauzEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vércukorszint

Forrás: independent.co.uk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához