Mindenki ezt nézi most!

Hányást és hasmenést is okozhat a jégkocka!

jégkocka

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a jégkocka közel sem steril, és bizonyos esetekben meglepően veszélyes is lehet a fogyasztása.

A nyári melegben a jégkocka azonnal kellemesebbé teszi az innivalókat de néha többe árthat, mint amekkora élvezeti értéke van.

Mitől függ, hogy biztonságos-e?

A jégkocka biztonságossága általában három dologtól függ: a víztől, melyből készült; az eszköztől, edénytől, melyben készítették; illetve attól, hogyan, milyen körülmények között tartották fogyasztás előtt. Ezekből ugyanis olyan, igen ellenálló kórokozók kerülhetnek a jégkockákba, melyek túlélik a hűtést, és a jégkocka felolvadása után az italunkba, onnan pedig a szervezetünkbe kerülhetnek, és akár súlyos, hányással és hasmenéssel járó betegségeket is okozhatnak. Szerencsére ennek igen kicsi az esélye, és a legtöbb, egyébként egészséges ember könnyen le is tudja ezeket győzni, nem árt azonban az óvatosság.

Hazánkban a legtöbb helyen biztonságos az ivóvíz, nincsenek benne kórokozók (vagy legalábbis csak minimális, kockázatmentes mennyiségben), így az ebből készült jégkocka is biztonsággal fogyasztható. Kockázatokat hordozhat magában azonban a fúrt kutak vizéből, a nem ellenőrzött vizekből készült jégkocka – ha ezekkel vagyunk kénytelenek dolgozni, akkor jégkészítés előtt forraljuk fel a vizet!

Mire figyeljünk?

Szintén kockázatos lehet, ha külföldön, egzotikus országban kérünk jeget az italunkba (pedig általában éppen ezeken a nyaralásokon esik a legjobban a hideg innivaló), ezért tartsuk szem előtt azt az alapszabályt, hogy ha nem javasolt meginni az adott országban a csapvizet, akkor a jégkockákról is mondjunk le! Az biztonságos, ha forralt vagy palackos vízből készül a jégkocka, ám a vendéglátóhelyeken, éttermekben, bárokban ezt sajnos nem tudjuk ellenőrizni.

Azok az edények, eszközök is hordozhatnak magukban kockázatot, melyekben a jégkockát készítik. Ezekben nemcsak a kórokozók, de például penész is megtelepedhet, és ha nem tisztítják ezeket megfelelően, a jégkockába is belekerülhetnek ezek. A jégkockát felszolgáló, kínáló vagy elkészítő személy higiéniája is fontos, hiszen a legtöbb esetben a szennyezett kézről kerülnek az ételekbe, italokba a kórokozók. Ideális esetben a jégkockát rendszeresen tisztított fogóval, esetleg kanállal teszik a pohárba, nem pedig kézzel.

Jégkocka készítés otthon

Nemcsak az éttermekben, idegen helyen érdemes a tisztaságra figyelni, hanem az otthoni jégkocka készítésnél is. A jégkocka tartót rendszeresen mossuk el, és alaposan mossuk meg a kezünket is, mielőtt a jégkockához nyúlunk!

Amit soha ne tegyünk: ne használjunk az italainkba olyan jégkockát, mellyel korábban ételeket (például halakat, tengeri herkentyűket) hűtöttek, illetve, amelyeket jégládában, hűtőtáskában használtak!

Ezt teszi velünk az alkohol

Felesleges azonban pánikba esni és teljesen lemondani a jégkockákról. Ha betartjuk a higiéniás szabályokat, minimálisra csökkenthetjük az esetleges fertőződés esélyét. És persze, azt se feledjük el, hogy az alkoholnak is van mikrobaölő hatása. Igaz, ez csak magas alkoholtartalmú italokra érvényes, nem biztosít tökéletes védelmet, és a túlzásba vitt alkoholfogyasztásnak legalább olyan komoly veszélyei lehetnek, mint az esetlegesen fertőzött jégkockáknak.

Forrás: EgészségKalauz