Ezeket látta már?

A házi ketchup titkai...

2011.09.29. Módosítva: 2015.11.04.

Mindig finomabb, ami házilag készül...

Ami belekerül:

A házi ketchup titkai...
  1. 0,5 kg paprika,
  2. 3 kg paradicsom,
  3. 4 gerezd fokhagyma,
  4. 2 darab erős paprika, (ha erősen szereted)
  5. 4 darab babérlevél,
  6. 10 dkg só,
  7. 20 dkg cukor,
  8. 1-2 dl olaj,
  9. 3 dl 10%-os ételecet,

fél evőkanál őrölt bors.

(bazsalikom, oregano)

(tiszta üvegek)

A készítés módja:

Az alapanyagok gondos megtisztítása után a paprikát kicsumázzuk és csíkokra szeljük, a paradicsomot feldaraboljuk. Egyben beleöntjük egy jó nagy lábosba a többi hozzávalóval együtt.

Ezek után közepesnél kissé alacsonyabb lángon kezdődhet a főzés, ami jó három óráig tart majd, A keverék ellenállhatatlan illata az egész lakást betölti majd. Időnként megkevergetjük, figyeljük, mikor kezd a keverék sűrűsödni. A vége felé többször rá kell nézni, nehogy leégjen amikor már nagyon sűrű.

Majd amikor az állaga már kellően ketchupos, kézi turmixszal lehet rajta egyet "bolondítani". Ezután egy nagyobb szűrőn keresztül, fakanál segítségével átnyomkodjuk az apró lyukacsokon a finom illatút, így kapva homogén, sűrű ketchupot. A porciózást illetően: kisebb üvegekbe öntjük az alkotást. Előtte érdemes pár percet hűlni hagyni, nehogy az üveg lássa kárát a műveletnek. Végezetül száraz dunsztba tekerjük az üvegeket, mert ezzel az eljárással a ketchup hőjével fertőtlenítjük az üvegeket. Bebugyoláljuk őket és hagyjuk hogy szép lassan hűljenek ki. Télire elpakolva, jó sokáig eláll, a hidegben majd hálásak leszünk az ínycsiklandó vitaminforrásért.

Fontos tudni: ehhez a ketchuphoz semmilyen mesterséges tartósítószer nem szükséges, mert a hozzáadott olaj az eltevés során kiválik és kiül a tetejére, így meggátolva, hogy bármi belekerüljön az üvegbe és tönkretegye gondos munkánk gyümölcsét.

Forrás: EgészségKalauz