Ezeket látta már?

Hiába küzd Jamie Oliver és Gordon Ramsay az egészséges táplálkozásért?

2012.07.27. Módosítva: 2015.11.04.

Átalakul a táplálkozás Jamie Oliver hazájában - Változnak az étkezési szokások, teret nyer az egészségtelen étrend Nagy-Britanniában. A britek rajonganak a főzőműsorokért. Márciusban a tévénézők negyede követte a Masterchef valóságshow döntőjét. Az ország nagyszerű tévészakácsokat adott a világnak, elég Hugh Fearnley-Whittingstall, Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay nevét említeni. Ám ami a brit konyhákban igazából történik, az soha nem állt olyan messze a tévén sugárzott ideáltól, mint manapság - írja a londoni The Economist.

Néhány éve még úgy tűnt, hogy a brit étrend javulóban van. Igaz, az emberek kevesebb zöldséget vásároltak, de ez a folyamat már régebben kezdődött a káposzta, a karfiol és a kelbimbó népszerűségének csökkenésével. A jelenséget nagyjából ellensúlyozta, hogy több salátát, több halat és kevesebb zsiradékot fogyasztottak. A brit átlagpolgár 2006-ban több halat vásárolt, mint 1974 óta bármikor. Az egészségesebbnek tartott bioételek forgalma megugrott.

Hiába küzd Jamie Oliver és Gordon Ramsay az egészséges táplálkozásért?

Aztán jött a pénzügyi válság, az alapvető élelmiszerek árának emelkedése és a kormány nadrágszíj-meghúzó intézkedéssorozata. 2008 januárja óta a kiskereskedelmi árak 25 százalékkal nőttek - ez meghaladja az infláció általános ütemét. A szegények által élelmiszerre fordított összeg aránya kissé megemelkedett 2007-hez képest, a háztartási kiadások 16 százalékára, véget vetve a csökkenés hosszú ideje tartó korszakának (1938-ban még a bevétel fele ment el élelmiszerre).

Az infláció manapság csökken ugyan, de a borúlátás nem. A Present Situation Index nevű statisztikai kimutatás szerint az emberek közhangulata májusban nyolcéves mélypontra jutott. Mindez drámai hatást gyakorolt a britek étrendjére.

Az emberek először azzal hagynak fel, hogy vendéglőbe járjanak - idézte a The Economist a Kantar Worldpanel piackutató cég egyik illetékesét. Ezt követően a fogyasztók félreteszik a fenntartható fejlődéssel és a környezet védelmével kapcsolatos szempontokat. A Soil Association nevű szervezet jelentése szerint a biotermékek forgalma 21 százalékkal esett vissza 2008 óta. Később már fájdalmasabb tételek következnek. A gyümölcs- és zöldségfogyasztás erősen csökkent, akárcsak az "elsődleges proteineké" - ezen a hús és a hal értendő.

Ezek a változások a lakosság legszegényebb ötödére a legjellemzőbbek, de nem korlátozódnak rájuk. Egy elegáns élelmiszerboltban a minap fürjtojást és spárgát árultak, ám Guy Warner, a tulajdonos elmondta, hogy vevői mostanában takarékossá váltak. Felhagytak az ilyen csemegékkel és a bélszínnel, viszont megnőtt a forgalom a lábszárhúsból. Warner manapság sokkal több zöldséget és gyümölcsöt ad el akciós áron.

Egymillió tonnával kevesebb élelmiszerhulladék

Hiába küzd Jamie Oliver és Gordon Ramsay az egészséges táplálkozásért?

A vevők gyakrabban néznek be az üzletbe, de ritkábban vásárolnak. A Sainsbury's szupermarket kimutatta: 2011 közepén 22 millió volt hetente a vásárlások száma - egymillióval több, mint egy évvel korábban, viszont az egy-egy vevőnek eladott árucikkek száma csökkent. A pillanat ihletére történő vásárlások száma ugyancsak megcsappant: az IGD piackutató cég szerint azoknak a briteknek az aránya, akik jó előre eldöntik, mit vegyenek, 2008 és 2011 között 47 százalékról 67 százalékra nőtt.

A bevásárlási listák terjedő gyakorlatának van jótékony hatása is: a britek kevesebb élelmiszert dobnak el. A hulladékgazdálkodást megfigyelő WRAP szervezet becslése szerint 2010-ben a háztartások átlag 1,1 tonnával kevesebb élelmiszer hulladékot termeltek, mint 2006-ban. További oka is lehet annak, hogy nem kerül annyi a kukákba: a britek kevesebbet főznek.

Sokan hosszabban nézik, miként főzőcskéznek mások, mint amennyi időt ők maguk a konyhában töltenek. A Masterchef műsora egyórás, viszont a napi főfogás elkészítésének átlagos időtartama 34 perc egy felmérés szerint - jóval rövidebb, mint azelőtt. A gazdasági visszaesés fő nyertese az előre elkészített étel, amelyet olcsónak és kellemesnek tartanak, bár fogyasztása sokaknak némi bűntudatot okoz. Különösen nagy a sikere a pizzáknak és a húst tartalmazó készételeknek.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához