Ezeket látta már?

Jót tesz a fogaknak a teljes kiőrlésű kenyér

Az ún. teljes kiőrlésű pékáruk megjelenése óta rengeteg kedvező hatásukról számolt be a tudományos sajtó. Az ontario-i McMaster Egyetem kutatói újabb indokot szolgáltatnak az efféle termékek fogyasztására: véleményük szerint jót tesznek az ínynek és a fog

Jót tesz a fogaknak a teljes kiőrlésű kenyér

Az ún. teljes kiőrlésű pékáruk megjelenése óta rengeteg kedvező hatásukról számolt be a tudományos sajtó. Az ontario-i McMaster Egyetem kutatói újabb indokot szolgáltatnak az efféle termékek fogyasztására: véleményük szerint jót tesznek az ínynek és a fogaknak.

kenyer-d00000022c7e58508117d

A krónikus ínygyulladás (periodontitis) egyes becslések szerint a 30 év feletti populáció mintegy egyharmadát sújtja, és alighanem az egyik vezető oka a fogak elvesztésének. A betegség kockázati tényezői között többek között szerepel a magas vércukorszint is.

Az Anwar T. Merchant vezette kutatócsoport úgy gondolta, hogy mivel a teljes kiőrlésű termékek lassabban bomlanak le, és kevésbé emelik a vércukrot, talán következményesen a fogíny védelméhez is hozzájárulnak.

Elképzeléseik megerősítéséhez a Harvard Egyetem egészségügyi dolgozókon végzett követéses vizsgálatainak adatait használták fel. A kutatásba mintegy 34 ezer, olyan alanyt vontak be, akik se cukorbetegségben, se fogínygyulladásban nem szenvednek. A résztvevők étkezési szokásait négyévente elemezték és megvizsgálták őket periodontitis szempontjából is. Eredményeik azt mutatták, hogy összefüggés van a teljes kiőrlésű tápanyagok bevitele és az ínybetegség között. Azok, akik ilyen jellegű ételeket fogyasztottak, mintegy 25 százalékban kisebb arányban betegedtek meg ínygyulladásban, mint ilyen jellegű táplálékot nem fogyasztó társaik. "A teljes kiőrléssel kapcsolatos eredményeink - noha még csak előzetes eredmények - biztatóak, hiszen egy olyan életmódbeli tényezőre világítanak rá, ami csökkentheti az ínygyulladás gyakoriságát" - mondta Merchant.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz