Ezeket látta már?

Kinyírja a paradicsomokat, és egyre terjed ez a vírus - Ezek a tünetek

paradicsom

Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a növényegészségügy látóterébe - jelent meg a Nébih oldalán.

A könnyen terjeszthető, számos módon terjedő vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a paradicsomokat. Veszélyessége abban rejlik, hogy nem csak a terméssel tud terjedni a vírus. Gyorsan fertőzi a terméseket, a paradicsomok kezelése közben használt eszközök, a ruhák, cipők vagy akár a szállításra használt göngyöleg által is.

A paradicsomvírus tünetei

  1. a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta
  2. a levélerek sárgulnak
  3. elkeskenyedik a levéllemez
  4. a terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik
  5. a termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak

A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyag ellátottsága. A vírus a legsúlyosabb tüneteket a fiatal palántákon okozza - közölték a Nébih oldalán.

Hatásosabb a főtt paradicsom, mint a nyers? Kattintson tovább a részletekért!

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV vírust Európában először 2018-ban észlelték Szicíliában és Németországban. Magyarországon még nincs tudomásunk előfordulásáról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál.

Forrás: Nébih