Ezeket látta már?

Liszteriózis: amit mindenkinek tudnia érdemes

liszteriozis

A liszteriózis egy bakteriális eredetű fertőzés. A legtöbbször enyhe tünetekkel jár együtt, sokan észre sem veszik, hogy betegek, azonban a legsúlyosabb esetekben akár halálos szövődményei is lehetnek.

A liszteriózist a leggyakrabban a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza, mely fertőzött élelmiszerekkel kerülhet be a szervezetünkbe. A baktériumot megtalálhatjuk nyers húsban, tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben, tengeri herkentyűkben (pl. kagylóban, rákban).

A liszteriózisnak viszonylag hosszú a lappangási ideje, akár két hónap is eltelhet a szennyezett élelmiszer és az első tünetek megjelenése között. Az első tünetek általánosak, más betegségekre is utalhatnak: izomfájdalmak, gyengeség és rossz közérzet, láz, hányinger, hasmenés, fejfájás. Ezek néhány napig tartanak, és sok ember nem is tapasztal meg mást a liszteriózisból, az is könnyen előfordulhat, hogy valaki észre sem veszi, hogy megbetegedett.

Megtörténhet azonban az is, hogy a bélrendszerből a baktérium továbbterjed, ez jóval súlyosabb tüneteket eredményez. Ezek közé tartozhat például az erős fejfájás, a zavarodottság, a remegés, a görcsök, az egyensúlyzavarok. A liszteriózis sajnos életveszélyes állapotot is előidézhet, agyhártyagyulladást, vérmérgezést is okozhat.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Bár a liszteriózis mindenkinél kialakulhat, a legtöbb – egyébként egészséges – felnőttnél a betegség lefolyása enyhe. A liszteriózis komoly veszélyt jelenthet azonban a legyengült immunrendszerű emberekre, a krónikus betegekre (pl. a vese- vagy májproblémákkal küzdőkre, illetve a cukorbetegekre), az idősebbekre (65 éven felüliekre), az újszülöttekre, valamint a kismamákra és a még meg nem született magzatokra. A várandós kismamáknál nemcsak sokkal nagyobb az esélye a betegség kialakulásának, de sajnos akár vetélést, kora- vagy halvaszületést is okozhat. A liszteriózis azért is különösen veszélyes a kismamák esetében, mert az anyuka sokszor nem is tapasztal meg magán tüneteket, de a magzatot mégis károsíthatja.

Valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban. Valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban. Forrás: EgészségKalauz

Hogyan kezelhető a liszteriózis?

Enyhébb fertőzések esetén kezelésre általában nincs szükség, súlyosabb esetekben viszont több hetes antibiotikumkúra kell a gyógyuláshoz.

Így előzhetjük meg a liszteriózist!

A Listeria monocytogenes egyik jellemzője, hogy 1 és 45 fok közötti hőmérsékleten, vagyis viszonylagos hidegben és melegben is képes elszaporodni. A fertőzés megelőzéséhez, a kórokozó baktériumok elpusztításához tehát ennél hidegebbre vagy melegebbre van szükség!

Legyünk körültekintőek az ételek elő- és elkészítésénél, például alaposan mossuk meg a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, és a kezünk, valamint az eszközeink tisztaságára is ügyeljünk. Az ételeket alaposan süssük vagy főzzük át! Ha újramelegítünk ételeket, akkor forraljuk át azokat. A felolvasztott fagyasztott ételeket azonnal dolgozzuk fel, újrafagyasztani tilos őket!

Gyógyszermérgezések: a fájdalomcsillapítóktól az altatókig - kattintson tovább!

A várandós kismamáknak vagy a legyengült immunrendszerű egyéneknek javasolt kerülni a lágy sajtokat, a nyers, nem pasztőrözött tejből vagy húsból készült termékeket.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához