Ezeket látta már?

Magnéziumhiány jelei: ha rendszeresen izomgörcsei vannak, kezdjen el gyanakodni

Krónikus fáradtság: mikor menjünk orvoshoz?

A szervezet számára nélkülözhetetlen anyag a magnézium. Ha túl kevés van belőle, az számos kellemetlen, fájdalmas tünettel járhat együtt.

A magnézium az egyik leggyakoribb anyag a Földön és a szervezetünkben egyaránt. A magnézium szinte minden élőlény minden sejtjében megtalálható, és számtalan fontos enzim működéséhez szükséges. Az emberi szervezetben a magnézium legnagyobb része (mintegy 60 százaléka) a csontokban tárolódik, és csak viszonylag kis mennyiség kering szabadon a vérben.

Magnézium: milyen tünetek utalnak a hiányára?

A magnézium létfontosságú többek között a vérkeringéshez, a vérnyomás szabályozásához, a nyugodt alváshoz, az idegek megfelelő működéséhez, az erős és hatékony immunrendszerhez, a csontok és az izmok egészségének megőrzéséhez. A magnézium ráadásul más ásványi anyagokkal, vitaminokkal is szoros kölcsönhatásban van, ezért a magnéziumhiány ezekre a mikrotápanyagokra is hatással lehet.

A magnéziumhiány legelső tünetei között találhatjuk a fáradékonyságot, gyengeséget. Nagyon gyakori és igen jellegzetes tünet az izomgörcs, izomfájdalom: a magnézium nemcsak önmagában fontos az izmok egészséges működésének fenntartásához, de más fontos ásványi anyagok, a kalcium és a kálium anyagcseréjéhez is szükséges, ezek hiánya szintén hatással van az izmainkra.

A magnézium emellett a fájdalom érzékélésében is szerepet játszik, vagyis, hiánya akár csökkent fájdalomtűréssel is együtt járhat. Az izomgörcsöket nemcsak a nagyizmokban (például a lábszárban) érezhetjük, de a szemek körüli apró izmok rángatózása is utalhat magnéziumhiányra.

Ingerlékenység, szorongás, depresszió - innen tudhatja, hogy magnéziumhiánya van

Így hat a magnéziumhiány a migrénre

Több kutatás is foglalkozott a magnézium és a fejfájás, pontosabban a migrén kapcsolatával. Úgy találták, hogy a túl kevés magnézium hozzájárulhat a gyakoribb és fájdalmasabb migrénes rohamok kialakulásához. A magnéziumpótlás segíthet enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a rohamok időtartamát és számát.

A magnézium – a kalciummal és a káliummal együtt – igen fontos a szív működésének, illetve a vérnyomásnak a szabályozásához, valamint az egészséges keringés fenntartásához. A túl kevés magnézium éppen ezért szívritmuszavarokat okozhat.

Nyugodtabbak leszünk a magnéziumtól?

A magnéziumnak nagy szerepe van a kiegyensúlyozottságunk, nyugodtságunk megőrzésében. Hiányának egyik első tünete lehet a lehangoltság, a nyugtalanság, az állandó idegeskedés vagy az ingerlékenység – ezek ráadásul tulajdonképpen "ok nélkül" jelentkezhetnek, vagyis annak ellenére változhat meg a hangulatunk, gyengülhet a lelki tűrőképességünk, hogy a közelmúltban nem ért minket komolyabb stressz vagy érzelmi megrázkódtatás. A megfelelő magnéziumszint enyhítheti az idegességet, a szorongást, javíthatja a hangulatunkat és a nyugtalanságunkat. Fontos azt is kiemelni, hogy a magnézium nagyon fontos ahhoz, hogy pihentetően tudjunk aludni.

Magnézium: magas vérnyomás ellen is jó? Kattintson tovább!

A magnéziumhiány a kognitív képességeinkre is hatással lehet, mert ez az ásványi anyag közvetlenül befolyásolhatja a rövid- és hosszú távú memóriát, a figyelmet, a koncentrációs és a tanulási képességeket. A súlyos és hosszú ideig tartó magnéziumhiány összefüggésbe hozható olyan degeneratív betegségek rizikójának növekedésével, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

Mi okozhat magnéziumhiányt?

Mivel az elsődleges magnéziumforrásaink az elfogyasztott élelmiszerek, ha a táplálkozásunk nem kiegyensúlyozott, túlságosan egyoldalú, esetleg nem jutunk elegendő tápanyaghoz, akkor jelentős mértékben megnő a magnéziumhiány rizikója. Felszívódási zavarok is közrejátszhatnak a magnéziumhiány kialakulásában. A krónikus bélbetegségekkel küzdők is nagyobb eséllyel lesznek magnéziumhiányosok, mert a szervezetükből a gyakori hasmenéssel gyorsabban ürül ki a magnézium.

Jó néhány gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet magnéziumhiány, gyakori például ez a betegség a vízhajtókat szedőknél, vagy azoknál, akik a veseműködést fokozó gyógyszereket szednek. Bizonyos antibiotikumok szintén hatással lehetnek a vese működésére, így előfordulhat, hogy a gyógyszerszedők mintegy egynegyede magnéziumhiányos lesz.

Jelentősen növeli a magnéziumhiány rizikóját az alkoholizmus: az alkoholisták 30 százaléka magnéziumhiányos. A vitaminok és ásványi anyagok közül hatással van a szervezetünkben található magnézium mennyiségére a szelén, a D-vitamin és a B6-vitamin, ezért ha ezekből hiányunk van, akkor a magnéziumból is hiány fogunk szenvedni.

D-vitamin: magnézium nélkül szedi? Ezért nem hat!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz