Mindenki ezt nézi most!

D-vitamin: magnézium nélkül szedi? Ezért nem hat!

d-vitamin, magnézium, vitaminhiány, vitaminpótlás,

Úgy tűnik, hogy a magnéziumnak kulcsszerepe van a D-vitamin hatásosságában. A kutatók szerint, hogy önmagában adagolva ugyanis a D-vitamin nem képes pozitív élettani hatások kifejtésére.

A kutatási eredmények alapján a D-vitamin önmagában való adása kevés, többek között magnéziumra is szükség van ahhoz, hogy a D-vitamin kedvező hatásai érvényesülhessenek.

A magyar lakosság döntő része D-vitamin-hiányos. Az egészséges csontok és immunrendszer érdekében a napfény-vitamint is ismert D-vitamint (kolekalciferolt) pótolni kell.

Nem csak a csontok igénylik a D-vitamint

Az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, hogy a D-vitamin szervezetbeni szerepe messze túlmutat a csontok egészségének a biztosításán. A napfény-vitaminnak is nevezett zsíroldékony vitamin kulcsfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, így számos betegség – köztük vírusos légúti megbetegedések - megelőzésében is szerepe lehet. Több vizsgálat utal arra, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin-ellátottsága a daganatok megelőzésében is fontos lehet,- bár ennek egyértelmű bizonyítása még számos jövőbeli kutatást tesz szükségessé.

A D-vitamint önmagában pótolni kevés

Amellett, hogy a D-vitamin sokoldalú szerepére vonatkozóan egyre nagyobb mennyiségű információ áll rendelkezésre, egyre nagyobb számban jelennek meg azok a tudományos közlemények is, amelyek a D-vitamin önmagában való alkalmazásának a hatásosságát kérdőjelezik meg.

Néhány évvel korábban leírták például, hogy az önmagában adagolt D-vitamin nem előzi meg a csontritkulást és a vele összefüggő csonttöréseket.

Úgy tűnik, hogy a D-vitamin kedvező hatásainak az érvényesüléséhez a D-vitaminon kívül egyéb „anyag(ok)ra” is szüksége van a szervezetnek.

Csontritkulás: kalcium is kell a D-vitamin mellé

A csontritkulás megelőzésében például a D-vitamin mellett adagolt kalcium és magnézium szerepe tűnik lényegesnek.

A legújabb ismeretek tükrében, a csontritkulás megelőzésére Németországban például a D-vitamin (800 NE) és kalcium (1000 mg) együttes „adagolását” javasolják – táplálékként, illetve a napfény hatására a szervezetben termelődött D-vitamin formájában. Patikaszerként való pótlást abban az esetben tartanak szükségesnek, ha az előbbi módon (táplálkozás, napfény) a kívánt dózisok nem fedezhetők.

Olvasson tovább! Ezért fontos a D-vitamin a szervezetünk számára!

Magnézium nélkül nem „működik” a D-vitamin

Úgy tűnik, hogy a magnéziumnak is kulcsszerepe van a D-vitamin hatásainak létrejöttében. A napfény vitamin és a magnézium között feltárt biokémiai kapcsolat leegyszerűsítve a következő: a D-vitamin szintéziséhez a szervezetben magnézium szükséges; „cserébe” az aktivált D-vitamin fokozza a magnézium bélből való felszívódásának a mértékét.

Egy USA-beli, több mint 12000 fő bevonásával végzett vizsgálatból (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES) az derül ki, hogy a táplálkozással történő jelentősebb mértékű magnézium-bevitel csökkenti a D-vitamin-hiány kialakulásának a kockázatát. Nemrégiben pedig arról számoltak be, hogy a magnézium-pótlás emeli a szervezet D-vitamin-szintjét azoknál, akiknél korábban a D-vitamin-szint alacsony volt.

Érdemes komplexen pótolni a mikrotápanyagokat

Annak érdekében, hogy a szervezetben a D-vitamin kedvező hatásai érvényesülhessenek, megéri kalciumot és magnéziumot is kellő mennyiségben fogyasztani! Hazánkban a lakosság döntő részénél a napi kalciumbevitel nem éri el az ajánlott értéket, és hasonlóan lehangoló kép a magnézium-bevitel kapcsán is.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(18)30265-1/fulltext

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324022.php

Forrás: egeszsegkalauz.hu