Ezeket látta már?

Megvan az ideális fogyókúra receptje?

Egy új kutatás szerint a magasabb fehérje- és alacsonyabb szénhidráttartalmú, csökkentett kalóriaértékű étrend kiemelkedően jó hatást gyakorol a testalkatra. Eltűnik a hasi zsírréteg, nő az izomtömeg, különösen, ha a fehérje tejtermékekből származik.

A Journal of Nutrition szeptemberi számában megjelenő tanulmány három csoportnyi elhízott vagy túlsúlyos, de egyebekben egészséges, fogamzóképes korú nőt hasonlított össze.

Megvan az ideális fogyókúra receptje?

Kevés, közepes vagy nagy mennyiségű tejterméket fogyasztottak, több vagy kevesebb fehérje és szénhidrát társaságában. A hét minden napján edzéseken vettek részt: öt alkalommal aerobicon, kétszer pedig súlyzós gyakorlatokat végeztek.

Mindegyik csoport ugyanannyit fogyott kilóra, de a több fehérjét és tejterméket fogyasztók összes testzsír-százaléka és hasi zsírrétege többet csökkent, nagyobb lett az izomtömegük és az izomerejük is.

Az elveszített szövetek összetétele hatással van a hosszú távú egészségi állapotra. "A sok fehérje-tejtermék csoportban a fogyás 100 százalékban a zsírréteg rovására történt. Meg is izmosodtak, ami erőteljes változást jelent a testfelépítésben." – mondta Andrea Josse, a tanulmány vezetője, a McMaster Egyetem kineziológiai tanszékének hallgatója. "Az izmok megtartása, esetleges növelése nagyon fontos az anyagcsere szintjének megtartása és a visszahízás megelőzése érdekében."

A kevesebb fehérje-kevesebb tejtermék csoportban kb. 0,7 kg izmot veszítettek, az alacsony fehérje-közepes tejtermék csoport tagjainak szinte egyáltalán nem lett kevesebb izma.

Jelentős különbségként a sok fehérje-sok tejtermék csoportban 0,7 kb izomtöbbletet figyeltek meg. Ráadásul ez utóbbiak kétszer annyi hasi zsírrétegtől szabadultak meg. "A hasi feleslegről úgy tartják, hogy különösen rosszat tesz a keringésnek és az anyagcserének. Tanulmányunk eredményei szerint a kalcium és a fehérje bevitele segítheti ennek a feleslegnek a ledolgozását." – mondta Josse.

"Nagyon fontos, hogy ezeket a változásokat nem egyetlen mérőszámmal lehet leírni, mint például a testtömeg-index, mellyel általában a diéta sikerét jellemzik." – tette hozzá Stuart Phillips, a tanszék professzora. "Ezek a nők sokkal fittebbek és erősebbek lettek, mely jelentősen csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához