Ezeket látta már?

Mi az a NAC ? Vitamin, csodaszer vagy átverés? A szakgyógyszerész válaszol

NAC, vitamin, N-acetil-cisztein, antioxidáns, gyógyszerész, szakgyógyszerész

A NAC lenne új „slágervitamin”? Interneten rendelhető, és a szomszéd is ezt ajánlja. De mit is veszünk és eszünk akkor, ha „NAC-vitaminnal” próbáljuk megelőzni a megbetegedéseket, vagy kezelni a már meglévő panaszokat?

A NAC nem vitamin

A NAC az N-acetil-cisztein rövidítése. Ha utánanézünk a szakirodalomban, kiderül, hogy nem is egy vitaminról van szó. Sőt, talán kiábrándító, de még csak nem is egy új hatóanyag a NAC.

A NAC jelenleg is használt a gyógyszeres terápiában, és Ön is megvásárolhatja a patikában, vény nélkül. Igaz, nem csodaszerként vagy vitaminként, hanem hurutos köhögés esetén alkalmazott nyákoldóként és köptetőszerként.

A NAC-ot felnőtteknél és gyermekeknél is használják, felnőtteknél napi 400-600 mg dózisokban. Emellett, a NAC infúziós formában is alkalmazható, szigorúan kórházi körülmények között. Ez utóbbira akkor kerül sor, ha paracetamol-túladagolás vagy gombamérgezés (pl. gyilkos galóca okozta mérgezés) esetén „ellenanyagra” van szükség. A NAC ugyanis a paracetamol- vagy gombatoxin okozta mérgezések esetén használt antidotum (=ellenanyaga).

Tény, hogy a NAC antioxidáns hatású

Ami miatt az utóbbi időben a NAC különös népszerűségre tett szert a laikusok körében, az arra vezethető vissza, hogy a NAC erős direkt és indirekt antioxidáns hatással rendelkezik.

Mindez igazolt tény.

Az antioxidáns hatás pedig a szervezet működésének valamennyi szintjén kedvező lehet. Többen úgy vélik, hogy a NAC – mint antioxidáns - fogyasztásával kivédhetők a szabad gyökök okozta káros hatások, köztük a gyulladásos folyamatok vagy a daganatok kialakulásához vezető mutációk. Ez utóbbi megállapítást azonban már nem támasztják alá klinikai vizsgálatok.

NAC – több, mint köptető

A nyákoldó hatáson túlmutatóan a NAC erős antioxidáns hatással rendelkezik, amit egyrészt közvetlenül, másrészt egy közvetítő vegyület, a glutation révén fejt ki. Ez utóbbi úgy történik, hogy a szervezetbe jutott NAC a májban ciszteinné, egy aminosavvá alakul át, ami aztán összekapcsolódik egy glutaminsavval és egy glicinnel. A három aminosavból ilyen módon keletkezett vegyület nem más, mint a glutation.

Mi a glutation szervezetbeni szerepe?

A glutation a szervezet egyik legerélyesebb és legfontosabb antioxidánsa, ami védi a sejteket az oxidatív stressz hatásától. Oxidatív stressz felléphet gyulladásos folyamatok, ártalmas környezeti behatások (pl. napfény ultraibolya sugárzása stb.), vírusos vagy bakteriális fertőzések következtében is. Vagyis a NAC a glutationon keresztül hozzájárulhat a gyulladások, ártalmas környezeti behatások vagy fertőzések okozta oxidatív stressz kivédéséhez, mérsékléséhez.

Ha nem használ, árthat a NAC?

Ne felejtsük el, hogy a NAC tulajdonképpen egy gyógyszer, ami csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével adható.

  • NAC csak annak adható, aki az esetlegesen nagy mennyiségben keletkező légúti váladék felköhögésére képes. Ha valaki olyan állapotban van, hogy nincs ereje felköhögni a nagy mennyiségű légúti nyákot, akkor a NAC adása akár fulladást is előidézhet nála.
  • Tudni kell, hogy asztmás betegeknél a NAC adása bronchusgörcsöt okozhat, asztmás rohamot provokálhat.
  • A NAC mellékhatásként hányingert, hányást, hasmenést válthat ki. A hányás gyomorfekélyes vagy nyelőcsővérzésre hajlamos betegeknél súlyos vérzést okozhat.
  • NAC adásakor nagyon ritkán súlyos bőrreakciók is előfordulhatnak.
  • Fokozott óvatosság szükséges hisztamin-intoleranciában szenvedő betegeknél is. Náluk a NAC befolyásolja a hisztamin-metabolizmusát és ez a hisztamin-intolerancia tüneteit okozhatja (pl. fejfájás, orrfolyás, viszketés).

Olvasson tovább! Tesztelje tudását a vitaminokról!

Útravaló NAC-ra vágyóknak

Számos hírforrásból úgy tűnik, hogy a NAC a legkülönfélébb ágensek okozta károsodásoktól megvédheti a szervezetet. Tudva azonban, hogy milyen hatóanyagról van szó, fény derül arra is, hogy mellékhatásokkal is számolni kell, és vannak olyan betegcsoportok, akiknél a NAC adása megfontolandó, kerülendő.

Legyen tehát bármennyire is kecsegtető egy NAC-reklám, nem árt kikérni a kezelőorvos vagy a gyógyszerész véleményét arról, hogy érdemes-e rendszeresen NAC-ot szedni, és ha igen, akkor milyen forrásból javasolt azt beszerezni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327219#summary

Forrás: EgészségKalauz