Ezeket látta már?

Milyen gyorsan veszítik el ételeink hatóanyagtartalmukat?

Sokan szeretnek komolyabb készleteket felhalmozni kedvenc ételeikből, hogy azok mindig kéznél legyenek. Egy, az Eating Well Magazine című lapban megjelent kutatási anyag szerint azonban ez nem minden esetben jó ötlet, egyes élelmiszerek ugyanis idővel veszíthetnek vitamin- és antioxidáns-tartalmukból.

Figyeljünk oda rá, miként tároljuk kedvenc élelmiszereinket, bizonyos tápanyagok ugyanis oxigén (levegő), hő (főzés) és fény hatására elpárologhatnak.

Milyen gyorsan veszítik el ételeink hatóanyagtartalmukat?

Egy pohár narancslé például akár egy egész napi C-vitamin adagunkat is fedezheti, de csak abban az esetben, ha egy héten belül elfogyasztjuk: az antioxidáns- és vitamintartalom ugyanis egy hét alatt elveszti hatását.

Egy, a Journal of Food Science című szaklap 2009-es számában megjelent kutatás szerint a zöld tea katekinjei (rákmegelőző antioxidánsok) idővel szintén veszítenek erejükből. Hat hónappal a felbontás után a zöld tea katekin-szintje 32 százalékkal csökken. Ha meg akarjuk őrizni teánk antioxidáns-tartalmát, tartsuk fénytől elzárt, hűvös helyen.

Az extra szűz olívaolaj több mint 45 százaléka jótékony antioxidáns, fél év után azonban 40 százalékkal csökken a hatóereje. A Foggia Egyetem kutatásai szerint ennek oka, hogy az oxigénbuborékok elpusztítják az antioxidánsokat.

Az Illinois Egyetem szakértői szerint a méz antioxidáns hatása fél év alatt szintén 30-50 százalékot csökken.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához