Ezeket látta már?

Mire jó a füge? Emésztésserkentő, és csökkentheti vele a koleszterinszintet is

füge, emésztés

A fügét nemcsak jellegzetes, egyedi ízéért érdemes fogyasztani, hanem mert jót tesz az egészségünkre! Tudta, hogy a füge minden része gyógyhatású?

A füge sokak számára egzotikus gyümölcsnek számít, pedig hazánkban is megterem, a piacokon, üzletekben gyakran elérhető, és szárított változatával egész évben találkozhatunk.

Emésztésserkentő

A füge az egyik legrégebbi termesztett növényünk, az ókorban is fontos eleme volt az étrendnek, például az egyiptomiak, a görögök vagy éppen a rómaiak körében. Mivel egyike a leggyorsabban romló gyümölcsöknek, nehezen tárolható és szállítható, a friss fügét a lehető leghamarabb együk meg. Ehetjük nyersen, szárítva, sőt lekvárt is főzhetünk belőle, de keverhetjük zabkásába, salátába, valamint különleges uzsonna vagy előétel lehet a kecskesajttal tálalt füge is.

A fügének különösen magas a rosttartalma, de találhatunk benne B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is. A szárított változatban a rostok és a tápanyagok aránya is megnő, bár igaz, hogy kalória- és cukortartalma is sokkal magasabb lesz.

Az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai elsősorban magas rosttartalmának köszönhetőek. A füge az egyik legjobb étel az emésztés támogatására és a székrekedés megelőzésére, és mivel erőlködni sem kell annyira a vécén, azoknak is javasolt lehet, akik aranyérrel küzdenek vagy éppen szeretnék elkerülni ezt a problémát. A szárított füge mellé érdemes több folyadékot inni! Az is jó módszer lehet a megfelelő emésztés biztosításához, ha néhány darab szárított fügét egy éjszakára vízbe áztatunk, és reggel a gyümölcsöt és a vizet egyaránt elfogyasztjuk.

A levele is gyógyhatású

A gyümölcsben található vitaminok, rostok és ásványi anyagok segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, ezzel pedig óvják az ereinket az érelmeszesedéstől és a mikroszkopikus gyulladásoktól, melyek idővel súlyos, életveszélyes problémákat is okozhatnak. Kutatások szerint nemcsak a füge gyümölcse, de a fügefa levele is jótékonyan hat a vérnyomásunkra. A fügefalevél a cukorbetegség esetén is segíthet az egészség megőrzésében, mert szabályozza a vér glükózszintjét, de a diabétesszel összefüggő gyulladásokat is csökkenti.

Annak is javasolt lehet a rendszeres fügefogyasztás, aki a mája egészségét kívánja megőrizni, esetleg szeretné elkerülni a csontritkulás okozta problémákat. A fügében található mikrotápanyagok, antioxidánsok, vitaminok védik a májat és a csontokat, sőt még a vérszegénység ellen is hatásosak. A szárított fügének ugyanis különösen magas a vastartalma.

A tradicionális gyógyászat szerint a füge (pontosabban a fügefa tejes nedvének) egyik meglepő hatása, hogy segít megszabadulni a szemölcsöktől, köszönhetően az abban található antivirális, antimikrobális hatóanyagoknak.

Forrás: EgészségKalauz