Ezeket látta már?

Mire (nem) jó a szelén?

2011.05.14. Módosítva: 2015.11.04.

A szelén napi szedése nem előzi meg a rákot! A szelén étrend-kiegészítőként való szedése nem véd a rák ellen - idézte német kutatók megállapítását szerdán a BBC hírportálja (http:/www.bbc.co.uk).

A kutatók több mint 1 millió ember bevonásával készült 55 vizsgálat adatait elemezték újra. A szelénnek köszönhető anekdotikus gyógyulások ellenére sem a bőrrák, sem a prosztatarák esetében nem találtak bizonyítékot a védőhatásra, viszont a szelén hosszú távú szedése mérgező lehet.

Mire (nem) jó a szelén?

A szelén kis mennyiségben alapvetően fontos az egészséghez, segíti az immunrendszert a fertőzések és betegségek elleni védekezésben. Számos étel, így az olajos magvak vagy a tonhal is tartalmaz szelént. A szakemberek körében is vita folyt arról, hogy jelent-e többletvédelmet az emberi szervezet számára a rendszeres szelénbevitel.

A Cochrane nyílt hozzáférésű internetes orvosi adatbázisban (http://onlinelibrary.wiley.com) közzétett mostani áttekintésben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy rákmegelőző terápiaként nem javasolható a szelén étrend-kiegészítő alkalmazása.

Forrás: MTI