Ezeket látta már?

Nagy túlsúly, depresszió, fogyás...

2011.01.08. Módosítva: 2015.11.04.

Segíthet a fogyásban a depressziós nők kezelése! Sok nő küzd a depresszióval és az elhízással egyaránt – a General Hospital Psychiatry decemberi számában megjelent tanulmány szerint a hangulatjavító kezelés a súlyproblémákon is segíthet.

A testtömeg index (BMI) 30 feletti, kifejezett elhízást jelentő értéke 150 százalékkal növeli a depresszió kockázatát. Dr. Gregory Simon és a Seattle-i Csoport-egészségtani Intézet munkatársai szerint a kapcsolat kétirányú: a fokozott fizikai aktivitás javít a depresszión is, de a depresszió javítása fokozott testi aktivitáshoz is vezet.

Nagy túlsúly, depresszió, fogyás...

A kutatók 203, 40 és 65 év közötti hölgyet tanulmányoztak, akik átlagos testtömege 38,3(!) volt, az esetleges depresszió mértékét, a testmozgási aktivitást, és az étkezési szokásokat speciális kérdőív segítségével állapították meg. A résztvevő hölgyeket két csoportba osztották: az egyiknél csupán a testsúly csökkentésére, míg a másiknál a súlyra és a depresszióra egyaránt koncentráltak.

A vizsgálat megállapította, hogy a két csoport között már az első hat hónapot követően statisztikailag szignifikáns volt a súlycsökkenés különbsége, mely ezt követően is stabil maradt. A depresszió mértékét mérő Hopkins-skálán legalább másfél pontos csökkenés mintegy 38 százalékos testtömeg-vesztéshez vezet. Ugyanakkor az első csoportban lévőknél csak mintegy 21 százalékos csökkenést regisztráltak – depresszió lényegi változása nélkül.

A szakértők szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a túlsúlyos egyének pszichiátriai kezelésére is.

Forrás: Medipress