Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Ne felejts, avagy: így javíthatunk a memóriánkon

shutterstock_1185179209

Időnként mindenkinél előfordul, hogy elfelejt ezt-azt, de minél idősebbek vagyunk, annál gyakoribbá válhatnak ezek az epizódok. Ez nagyon bosszantó lehet, megnehezítheti az életünket. Milyen egyszerű módszerekkel javíthatunk a memóriánkon?

Az egészséges életmódra vonatkozó általános szabályok (például táplálkozzunk változatosan és részesítsük előnyben a vitaminokban gazdag ételeket, mozogjunk rendszeresen, aludjunk eleget stb.) természetesen az agyműködésre is hatással vannak. Emellett azonban jó néhány olyan szokás van, melyek követésével javíthatunk a memóriánkon.

Szupermemória?

Rendkívül érdekes kérdés, létezik-e „szupermemória”, vagy éppen mit jelent, hogy valakinek jobb a memóriája, mint másoknak. Viszonylag egyszerű technikákkal és sok gyakorlással akár memóriaversenyeken is indulhatunk, ezeken például hosszú számsorokat kell megjegyezni. Azonban a szakemberek szerint a felejtésnek (vagyis a lényegtelen információk kiiktatásának) legalább olyan fontos szerepe van, mint annak, hogy mit tudunk megjegyezni. Az pedig, hogy mennyire éles a memóriánk, részben a genetikai adottságoktól függ, részben pedig tudatos tevékenységek eredménye.

Memóriajavító tippek

Meditáció

A meditációnak egyre több pozitív hatását bizonyítják. Ezek közé tartozik az is, hogy a tudatos ellazulásnak köszönhetően növekszik az agy szürkeállományának mennyisége, ezek a területek pedig közvetlen kapcsolatban állnak a kognitív képességekkel és a memóriával. Életkortól függetlenül mindenkinek érdemes gyakorolnia a meditációt!

Kevesebb alkohol

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás sajnos egyáltalán nincs jó hatással a szervezetünkre, többek között az agystruktúrát is megváltoztathatja. Ennek következtében pedig nehezebben hívjuk elő a tárolt információkat. Nemcsak az agyra gyakorolt hatása miatt javasolt csökkenteni az alkoholos italok mennyiségét: az alkohol a máj működését is befolyásolja, a máj pedig a B12-vitamin egyik fő raktára. Ez a vitamin nagy szerepet játszik a mentális és fizikai teljesítőképesség biztosításában!

Agytorna

Az agyra akár úgy is tekinthetünk, mint egy izomra, vagyis minél többet dolgoztatjuk, annál erősebb lesz! Több kutatás is bizonyította, hogy az agyat, a memóriát kihívások elé állító tevékenységek (a keresztrejtvénytől a kirakósokon át a mobiltelefonos appokig) javítják a kognitív képességeket és a memóriát, ráadásul a demencia kialakulásának rizikóját is csökkentik.

Étrend-kiegészítők

Néhány étrend-kiegészítőről, vitaminról és gyógynövényről már bizonyították, hogy pozitívan hatnak az agyműködésre és a memóriára, sőt a feltételezések szerint a kognitív képességek hanyatlásával járó betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak. Ezek közé tartozik például a kurkumin, mely csökkenti az oxidatív stressz negatív hatásait és az agyban lévő, az Alzheimer-kórral összefüggő plakkok mennyiségét; az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj, mely a memória mellett a kiegyensúlyozott hangulatot is befolyásolja; valamint a B12-vitamin, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az agyi neuronok megfelelően működjenek, és nemcsak a memóriánkat javíthatjuk a szedésével, de energikusabbnak és nyugodtabbnak is érezhetjük magunkat tőle!

Forrás: EgészségKalauz