Ezeket látta már?

Ezeknek az ételeknek ugyanaz a hatása, mint a népszerű fogyis injekciónak

ozempic fogyókúra diabétesz injekció szemaglutid hatása

Így működnek a gyógyszerek, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, és újabb hóbortként fogyókúrás szerként használnak. Egyes táplálékok ugyanazt a hatást adják.

Az Ozempic, vagy más hasonló gyógyszer, mint a Wegovy, nem kevésszer szerepelt a címlapokon és vált ellentmondások forrásává. Globális ellátási hiány, Elon Musk tweetjei a használatáról, a serdülőkori fogyás jóváhagyása az Amerikai Egyesült Államokban – hogy pár példát hozzunk. Az Oscar-gála műsorvezetője Jimmy Kimmel még viccelődött is vele.

De valójában mennyire van szükségünk ilyan gyógyszerekre? Esetleg ételekkel is helyettesíthető lehet a hatásuk?

Mi a hatóanyaga ezeknek a gyógyszereknek?

· Az említett gyógyszerek hatóanyaga a szemaglutid, amely teltségérzet kiváltására képes. Ez a jóllakottság vagy „teli vagyok” érzés pedig elnyomja az étvágyat. Ez magyarázza azt, hogy miért is működik fogyasztószerként a hatóanyag.

· A szemaglutid emellett segíti a hasnyálmirigy inzulintermelését, ilyen módon a 2-es típusú cukorbetegség kezelését támogatja. Az emberi szervezet ugyanis inzulint igényel ahhoz, hogy a táplálékkal a szervezetbe jutó glükóz (vagy vércukor) bekerüljön a sejtekbe, és ott energiaforrásként használható legyen.

· A szemaglutid utánozza egy természetes hormonnak, az úgynevezett GLP-1-nek (glukagon-szerű peptid-1) a hatását, amely a táplálkozást követően keletkezik a szervezetben. A GLP-1 szerves része annak a folyamatnak, amely során a szervezet „tudomására jut”, hogy táplálék került a szervezetbe, amelyet elő kell készíteni arra, hogy abból energia keletkezhessen.

Melyik ételek képesek a GLP-1 képződésére hatni?

A GLP-1 elválasztását serkentő ételek alapvetően makrotápanyagok – egyszerű cukrok (ún. monoszacharidok), peptidek és aminosavak (a fehérjékből keletkeznek) vagy rövid szénláncú zsírsavak (a zsírokból keletkeznek vagy a bélben élő jótékony baktériumok) állítják elő.

Ezek a makrotápanyagok jellemzően olyan energiadús ételekben fordulnak elő, amelyek zsírokat vagy cukrokat tartalmaznak, és amelyeknek alacsony a víztartalma. Evidenciának vehető, hogy ezekben a tápanyagokban gazdag ételeknek a fogyasztása emeli a GLP-1-szintet.

Ez azt is jelenti, hogy egészséges táplálkozással, a GLP-1-et stimuláló ételek fogyasztásával emelhető a GLP-1-szint. Ezek az ételek a „jó” zsírokban gazdag ételeket jelentik, így például

  • az avokádót vagy a dióféléket,
  • vagy a fehérjében dús forrásokat, köztük a tojást.

A fermentálható rostokban dús ételek, mint

  • a zöldségek
  • és a teljes kiőrlésű magvak pedig

táplálékot jelentenek a bélben élő jótékony baktériumoknak, amelyek rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő, ilyen módon fokozva a GLP-1 termelődését.

Ezzel magyarázható az, hogy a zsírokban, rostokban és fehérjében dús diéták hosszabb időre teltségérzetet biztosítanak. Továbbá, ez támogatja azt a tényt is, miszerint a táplálkozásbeli változtatások fontos részét képezik a testtömegkontrollnak és a 2-es típusú cukorbetegség terápiájának.

Nem olyan egyszerű fogyni

Az előbb bemutatott rendszer alapján az is érthető, hogy miért lesz éhes az, aki diétázik és korlátozza az energiabevitelét. (Nincs jelen kellő mennyiségű GLP-1, amely jóllakottság-érzetet válthatna ki.) Mindenkinél máshol van azonban az a „pont”, ahol éhes lesz.

Néhány vizsgálat kimutatta, hogy az elhízott egyéneknél a GLP-1-szintek, különösen étkezés után, alacsonyabbak az átlagosnál. Ennek hátterében állhat a GLP-1 csökkent mértékű termelődése vagy fokozott mértékű lebomlása. Az is lehetséges, hogy náluk a GLP-1-et érzékelő receptorok kisebb számban vannak jelen, vagy kevésbé érzékenyen működnek. Még mélyebbre haladva az okok utáni kutatásban, meg nem változtatható genetikai különbségekre lehet bukkanni: az emberek között különbségek lehetnek azokban a génekben, amelyek a GLP-1-et, annak a receptorait vagy a GLP-1-elválasztást szabályozó utak állomásait kódolják.

Egyszerűbb és biztosabb az injekciók használata?

Mind az ételek, mind a gyógyszerek működnek, azonban mindkét esetben megvannak a sajátos kihívások is.

A gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak. Az Ozempic például hányingert, hányást, hasmenést vagy egyéb szerveket érintő panaszokat. Emellett, ha valaki abbahagyja a gyógyszerek használatát, a teltségérzet gyorsan tovaszáll, és az emberek éppen annyira éhesek lesznek újra, mint a gyógyszerek használata előtt voltak. Ráadásul, ha valaki hirtelen jelentősebb mértékben fogy le, még éhesebbnek érezheti magát a fogyókúra után, mint annak előtte.

A táplálkozásbeli változtatásoknak sokkal kevesebb a rizikója a mellékhatások vonatkozásában, de kétségtelen, hogy ebben az esetben egy időben hosszabb folyamatról van szó, és a táplálkozásbeli változtatások több odafigyelést igényelnek, mint egy-egy adag gyógyszer alkalmazása.

A felgyorsult és modern világunkban számos akadály – köztük időbeli, költségbeli, elérhetőségbeli és egyéb tényezők – gördülhetnek az egészséges táplálkozás, az egészséges teltségérzet és az egészséges inzulinszintek elé.

Miközben a diétás és a gyógyszeres megoldások a fókuszt arra helyezik, hogy az adott egyén mit tesz a saját egészsége javítása érdekében, a társadalmi- és rendszerszintű változtatások, amelyek csökkenthetnék az egészséges táplálkozás elé gördülő akadályokat (pl. munkahét rövidítése, minimum jövedelmek növelése) nagy valószínűséggel még fontosabbak lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a testtömeg az egészség megnyilvánulásának csupán egyetlen szelete. Ha valaki elnyomja az étvágyát, miközben mikrotápanyagokban szegény, ultra-feldolgozott ételeket fogyaszt, csökkenni fog ugyan a testtömege, de nem fog javulni a tápláltsági állapota.

Tény, hogy az egészségi állapot javítása érdekében szükség van okosan kivitelezett táplálkozásbeli változtatásokra, függetlenül attól, hogy szed-e valaki gyógyszert, vagy fogyókúrázik-e.

Útravaló összegzés

A régi mondás, miszerint „Legyen ételed a gyógyszered” találó és tudományosan alátámasztható. Ez az állítás különösen érvényes akkor, ha a gyógyszereket olyan elvek mentén fejlesztik ki, hogy azok minél jobban utánozzák a szervezetben természetes módon megtalálható hormonok vagy egyéb vegyületek hatását.

A táplálkozásbeli változtatások lehetőséget kínálnak az egészség és a különféle biológiai válaszreakciók befolyásolására. Ugyanakkor, ezekre hatással vannak az egyéni genetikai adottságok és élethelyzetek is. Miközben néhány embernél a gyógyszerek jelentik a testtömeg és az inzulin-elválasztás szabályozásának az alapját, addig másoknál a táplálkozás önmagában képes lehet erre.

Ne felejtse, hogy a tudományos felfedezések minden ember számára az előrelépés lehetőségét jelentik, azonban egy adott egyén egészségéről való gondoskodás egyénre szabott megfontolások és döntések sorát feltételezi; ez alapján a táplálkozással és/vagy gyógyszerekkel kapcsolatos döntéseket minden egyes egyénnek az egészségügyi szakemberek rá vonatkozó tanácsai alapján kell meghozni. Az orvosok és a dietetikusok az Ön egyéni helyzetével és szükségleteivel foglalkoznak, forduljon hozzájuk tanácsért!

A közlemény szerzője: Emma Beckett, a School of Environmental and Life Sciences, University of Newcastle munkatársa

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Akárhogy küzd, nem tud fogyni a hasáról? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához