Ezeket látta már?

Paradicsomlé: így csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

paradicsomlé, szívbetegségek, koleszterin, szívprobléma

A hűvös paradicsomlé nemcsak üdítő, hanem a szívünkre is jó hatást gyakorolhat. Így óvja szívünket a piros finomság.

A só nélkül készült paradicsomlé fogyasztása kiegyensúlyozó hatással van a vérnyomásra és a koleszterinszintre egyaránt, vagyis csökkentheti a szívproblémák kialakulásának kockázatát az arra hajlamos felnőtteknél – állapította meg egy kutatás.

Csökkentheti a vérnyomást a paradicsomlé

A japán vizsgálatban 184 férfi és 297 nő vett részt, akiket egy éven keresztül követtek. A résztvevők átlagos életkora 57 év volt. A kutatás elején azt az utasítást kapták, hogy igyanak annyi paradicsomlevet, amennyit csak szeretnének. A vizsgálat végén annak azoknak vérnyomása, akiket nem kezeltek gyógyszeresen, szignifikánsan csökkent: a szisztolés vérnyomásuk 141,2-ről 137 Hgmm-re, míg a diasztolés vérnyomásuk 83,3-ről 80,9 Hgmm-re. A vérnyomás mellett az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét is csökkentette a 125 érintett önkéntes esetében, 155 mg/dl-ről 149,9 mg/dl-re. Ezek a pozitív hatások a férfiak és nők esetében egyaránt érvényesültek, és az sem befolyásolta az eredményeket, hogy mely korosztályba tartoztak.

A szív- és érrendszeri betegségek a legsúlyosabb egészségügyi problémák közé tartoznak világszerte, az Ensz Egészségügyi Világszervezete, a WHO becslései szerint 15,2 millió halálesetért felelősek ezek a problémák. A kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának egyik legfőbb oka az atheroszklerózisnak nevezett krónikus gyulladásos állapot. Az atheroszklerózis rizikóját növeli többek között a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a dohányzás is.

A piros egészségbomba

A paradicsomot az egyik legegészségesebb zöldségnek tartják, mely a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti. Ez egyrészt a benne található nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönheti, másrészt pedig annak, hogy képes szabályozni a vérzsírszintet. Többek között karotinoidokat, likopint, A-, C- és E-vitamint tartalmaz.

A likopin például jelentős mértékben képes csökkenteni a véráramban található zsírok peroxidációját, azt a folyamatot, melynek során a zsírok károsodnak, ez pedig hosszú távon gyulladást okoz és a vérerek leszűküléséhez, a véráramlás akadályozásához vezet. Két másik fitonutriens, az eszkuleozid A, illetve a 9-oxo-ODE-sav pedig a véráramban található lipidek mennyiségét képes szabályozni.

Korábbi kutatások már bizonyították a paradicsom szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt pozitív hatásait, ám ezekben friss paradicsom szerepelt, melyből naponta 70-200 grammot kellet elfogyasztani, és egy kutatás sem tartott tovább 6 hónapnál. A mostani vizsgálat az első, mely a paradicsomlé hatásait elemezte. A résztvevők átlagosan 200 ml paradicsomlevet ittak naponta. A szakemberek szerint érdemes ezt beilleszteni az étrendünkbe, hiszen általában olcsón és könnyen hozzá lehet jutni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívbetegség, cukorbetegség és depresszió, ez a kombináció halálos lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához