Ezeket látta már?

Nem elég sós az étel? Ezzel a furcsa módszerrel sósabbnak érezheti

só, étel

Egy speciális evőeszközbe gyenge áramot vezetnek, amitől sósabbnak érezhetjük az ételek ízét.

A The Guardian cikke számolt be arról a világon jelenleg egyedülálló kísérletről, aminek során úgy sikerült sósabbá tenni az ételt, hogy nem használtak sót. A sósabb hatást olyan speciális evőpálcikákkal érték el, amikbe gyenge áramot vezettek. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy jövőre tömeggyártást terveznek az evőeszközökből.

A pálcikákat a Mijasita Homei, a tokiói Meidzsi Egyetem professzora és munkatársai fejlesztették ki, és a lapnak elmondta, miként működik: az eszköz a nátriumionokat az ételből az evőpálcikákon keresztül a szájba juttatja, ahol azok a sósság érzetét keltik.

Természetesen, kifejezetten gyenge áramot használtak a kísérlet során, ami nem volt negatív, káros hatással az emberi szervezetre, csak az ízérzékelést befolyásolta. Annyira kis mennyiségű ionnal dolgoztak, amik csak a nátrium-klorid és a nátrium-glutamát működésének beállításához voltak elegendőek annak érdekében, hogy megváltoztassák az ízérzékelést, és ettől az ételek erősebb vagy gyengébb ízűnek tűntek. A résztvevők visszajelzései alapján 1,5-szer erőteljesebb, sósabb ízt éreztek, mint azok, akik nem használták a pálcikákat.

Japánban nagy gond a túlzott sófogyasztás

Egy átlagos felnőtt napi 10 gramm sót fogyaszt, ami a duplája a WHO ajánlotta mennyiségnek, így valószínű nagy lesz a kereslet a pálcikára.

Mivel a túlzott nátriumbevitel szívbetegséget és stroke-ot is okozhat, a speciális evőpálcikák rendszeres használata hozzájárulhat majd a szív-és érrendszeri betegségek csökkentéséhez is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ekcéma: ez a különleges, természetes gyógymód segíthet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Holt-tengeri só

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához