Ezekre az ételekre van szüksége szervezetünknek a megfelelő működéshez
Mely ételeket fogyasszuk akár napi szinten, hogy szervezetünk mindig egészségesen funkcionáljon? Íme 9 tápanyagban gazdag és igazán ízletes étel!
Milyen ételekre van szüksége a szervezetnek?
Ha tehetjük, minél többször kerüljenek a tányérunkra az alábbi finomságok!
1. Brokkoli
Ha fehérjedús, de kalóriaszegény zöldséget keresünk, válasszuk a brokkolit! Ez az egyik legegészségesebb zöldségféle, hiszen 100 gramm brokkoliban kb. 2,6 gramm fehérje és 2,4 gramm rost, illetve a napi ajánlott K-vitamin bevitel 116%-a is megtalálható.
Miért hívják szuperzöldségnek?
- Tele van antioxidánsokkal.
- Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
- Elősegíti az egészséges emésztést.
- Csökkenti a koleszterinszintet.
- Erősíti a csontozatot.
2. Kelkáposzta
Ez az ízletes téli zöldség elsőrangú forrása a béta-karotinnak, amelyet a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakíthat át. Az A-vitamin pedig elengedhetetlen a szövetek egészségének fenntartásához, és jelentősen befolyásolja a haj és a bőr állapotát is.
További előnye, hogy természetes módon serkenti a szervezet kollagén termelését, amely a bőr feszességéért felel.
Kvercetin nevű flavonoidban is gazdag, ami:
- Megelőzheti a neurológiai betegségeket.
- Enyhíti az allergiás tüneteket.
- Csökkenti a gyulladásokat.
3. Avokádó
50 grammnyi avokádóban majdnem 3 gramm rost és csupán 3,5 gramm szénhidrát található. Habár közel 6 gramm zsírt is tartalmaz, de ennek ellenére nem kell megijedni a fogyasztásától. Egy fél avokádó elfogyasztásával pedig a napi ajánlott K-vitamin bevitel 25%-át is biztosítjuk.
Miért fogyasszuk rendszeresen?
- Csökkenti a csontritkulás esélyét.
- Enyhíti a depressziós tüneteket.
- Erősíti a látást.
4. Áfonya
Ez a kék színű, kellemesen savanykás bogyós gyümölcs az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel. Napi szintű fogyasztása nemcsak a szív- és érrendszeri betegségeket előzheti meg, hanem az ízületi és egyéb gyulladásokat is csökkenti.
Mi történik, ha napi egy csésze áfonyát megeszünk?
- Csökkentjük a cukorbetegség kockázatát.
- Javítjuk a memóriás képességeinket.
- Felpörgetjük az anyagcserénk.
5. Citrom
Egy citrom kb. 31 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 51%-át teszi ki. Oldható rostjai pedig felpörgetik az anyagcserét, és támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését. A rendszeres citromfogyasztás elősegítheti a fogyást, csökkentheti a szívbetegségek és a vérszegénység kialakulását, és vesekő ellen is remek választás lehet.
Tipp: Készítsünk minden nap egy kis citromos vizet! Így nemcsak finom, hanem egészséges módon gondoskodhatunk a napi ajánlott folyadékbevitelről.
6. Alma
Napi egy alma elfogyasztásával rostot, K-vitamint és káliumot, fluort, jódot, illetve cinket is beviszünk a szervezetünkbe. Ennek köszönhetően javul az emésztésünk, és hatékonyan csökkentjük az oxidatív stresszt is. A “minden nap egy alma az orvost távol tartja” mondás mögött tehát valódi fedezet áll.
Mely almafajtákat érdemes fogyasztanunk?
- Granny Smith
- Jonagold
- Jonatán
- Idared
- Gála
7. Csirkehús
A csirkehúst nagyon sokan a zsírban bővelkedő vörös húsok alternatívájának tartják. Ez nem véletlen, hiszen magas proteintartalma mellett esszenciális ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Ilyen például a B6- és a B12-vitamin, illetve a vas, cink és a réz is.
Mi a csirke legegészségesebb része?
- A csirkemell. Alacsony zsírtartalma ellenére 100 gramm csirkemell kb. 22 gramm fehérjében bővelkedik. A vörös húsokkal szemben pedig az emésztőrendszert sem terheli meg. Bármelyik diétába könnyen beépíthető, és az elkészítése is rendkívül egyszerű.
8. Halhús
Sajnos hazánkban még mindig nem olyan elterjedt a halfogyasztás, pedig a halak számtalan értékes tápanyagot biztosítanak. Tele vannak omega-3 zsírsavval, ami a szív és az agy egészséges működését segíti elő. Olyan fontos ásványi anyagokban is gazdagok, mint a kálium és a magnézium, továbbá a cink és a jód.
Melyek a legegészségesebb halfajták?
- Alaszkai tőkehal
- Pisztráng
- Makréla
- Hering
- Lazac
9. Tojás
A tojás fehérjében gazdag étel, amely átlagosan 7 gramm fehérjét tartalmaz. Szerencsére a diétázók, sportolók és egészséges életmódot követők étrendjébe is bátran beépíthető. Készíthetünk belőle főtt tojást, tükörtojást vagy éppen rántottát is, ezért egy igazán sokoldalú ételről van szó. B12-vitaminban és B2-vitaminban is bővelkedik. Emellett vas, szelén és cink utánpótlást is biztosít számunkra.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!