Ezeket látta már?

Együnk több csokit - a stroke ellen?

2016.08.31. Módosítva: 2016.08.31.

Egy nagyszabású svéd felmérés adatai azt mutatják, hogy minél több csokoládét ettek a részt vevő nők, annál kisebb volt a szélütés miatti halálozásuk kockázata.

Az amerikai kardiológusok kollégiumának folyóiratában ismertetett tanulmányban 33 ezernél több nő csokoládéfogyasztása és szélütés miatti halálozási kockázata közti összefüggést elemezték. Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálhatnak a kakaó szívvédő hatására.

Együnk több csokit - a stroke ellen?

"Tekintve, hogy a tanulmány megfigyelési jellegű volt, megállapításai nem jelentenek bizonyítékot arra, hogy maga a csokoládé az, amely csökkenti a szélütés kockázatát" - jelezte Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa. Hozzátette, hogy a csokoládénak vannak egészségügyi előnyei, de túl sok belőle káros hatást is kiválthat.

Az elemzéshez egy 1997-ben zajlott egészségügyi felmérés adatait használták fel, amelyben a megkérdezett nők életkora 49 és 83 év között volt. A követés egy évtizede alatt összesen 1549 szélütés fordult elő a 33 ezernél több nő között.

A legtöbb, hetente 45 grammnál több csokoládét evők csoportjában évente 2,5 ezrelék volt a szélütés gyakorisága, míg a legkevesebb, hetente 9 grammnál kisebb mennyiségű csokoládét evők között ennek háromszorosa, évente 7,8 ezrelék volt a szélütés előfordulásának gyakorisága.

Egy tábla csokoládé általában 50-100 gramm között van.

A szakemberek úgy vélik, hogy a csokoládé szívvédő hatásának hátterében a kakaóban található flavonoidok állhatnak, amelyek ismert antioxidáns tulajdonsággal bírnak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához