Ezeket látta már?

Vércukorcsökkentő kenyér: ilyen liszt kell hozzá

kenyér, cukorbetegség, diabétesz, diéta, fogyókúra, túlsúly, hüvelyesek

Az Amerikai Táplálkozási Társaság talált egy pékáruk elkészítésére alkalmas alapanyagot, ami normalizálhatja a vércukorszintet.

Az egészségesebb pékáruk előállítását célzó kutatás során kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből az ATT szerint olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet, végső soron pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásához járul hozzá – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A cukorbetegségeknek kifejlesztett liszt hüvelyeseken alapul

A hüvelyesekből álló összetevői között szerepel a

  • csicseriborsó,
  • a lencse
  • és a bab.

Ezek a hüvelyesek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hogy kiderüljön, valóban olyan egyedülálló-e ez a potenciálisan úttörő liszt, mint ahogy azt alkotói állítják, a csapat tagjai először egészséges emberen tesztelték a a kísérleti kenyér hatását.

Az Amerikai Táplálkozási Társaság kidolgozott egy lisztkeveréket, amelyből olyan kenyér süthető, ami hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Az Amerikai Táplálkozási Társaság kidolgozott egy lisztkeveréket, amelyből olyan kenyér süthető, ami hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Forrás: shutterstock.com

Embereken is tesztelték a kísérleti kenyér hatását

A kísérletben résztvevőknek 30 és 60 százalékos csicseriborsólisztet tartalmazó kenyeret kellett enniük. Hogy az ilyen kenyér fogyasztásának ízélményét kissé fokozzák, a kutatók felajánlották az önkénteseknek, hogy cukormentes lekvárral fogyasszák a kenyeret. Az eredmények meglepően jótékony hatásúnak bizonyultak.

  • Az egészségesek tesztalanyok hosszabb ideig tartó teltségérzetről számoltak be. Esetükben a vérvizsgálatok azt is kimutatták, hogy az étkezés a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.
  • A cukorbetegséggel küzdők teszteredményei pedig azt mutatták ki, hogy a csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet.

A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben. Ugyanakkor hangsúlyozzák, nem könnyű feladat az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak étkezési szokásaikon az esetleges egészségügyi problémák megelőzése és leküzdése érdekében, de az ilyen előrelépéseknek kulcsszerepet kell játszaniuk a közvélemény hozzáállásának megváltoztatásában.

A kutatás eredményét a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban tették közzé.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kenyerek cukorbetegeknek: ezeket eheti, ha diabéteszes

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: magyarmezogazdasag.hu