Ezeket látta már?

Veszélyes étrend-kiegészítő! (az ÁNTSZ közleménye)

2012.07.17. Módosítva: 2015.11.04.

Tájékoztatás gyógyszer-hatóanyagokat tartalmazó, veszélyes étrend-kiegészítő készítményről. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásról értesítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt.

A riasztás szerint az Amerikai Egyesült Államokban gyártott (Texas, USPLabs) és Hollandián keresztül Svédországba érkezett, étrend-kiegészítő készítményként megjelölt – ismertetése szerint sportolóknak szánt, edzés előtt alkalmazandó szer – Jack 3D megnevezésű készítmény nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaz.

Veszélyes étrend-kiegészítő! (az ÁNTSZ közleménye)

Ez az összetevő (1,3 dimethylamlyne – DMAA) az amfetaminhoz hasonló, koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti. Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2012. áprilisi közleménye szerint DMAA tartalmú készítmény fogyasztása egy 22 éves férfinél szívproblémákat okozott. A JACK 3D készítmény elosztási listáinak felderítése folyamatban van.

A Jack 3D megnevezésű készítmény interneten keresztül Magyarországon is megrendelhető (az azonosság a riasztásban jelzett, és az interneten megrendelhető szer között még nem bizonyított), ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az étrend-kiegészítő készítmények, különleges táplálkozási célú élelmiszerek gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, mivel összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Erre tekintettel, amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik, azt jelezzék a lakosság egészségének védelme érdekében szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele érdekében a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

Forrás: ÁNTSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához