Ezeket látta már?

Vörös rizs - és koleszterincsökkentés

2010.11.09. Módosítva: 2015.11.04.

A vörös rizs változóan vörös! Évszázadok óta használják a vörös rizst az orvoslásban, világszerte népszerűvé váltak a belőle készült természetgyógyászati készítmények, ám mint kiderült, hatóanyagtartalmak akár százszorosan is különbözhet egymástól. A nagy figyelmet keltő tudományos vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

Kínában és a Távol-Kelet többi országában igen népszerű a vörös rizs, a kínai konyhában a pekingi kacsa színezőanyagaként is használják, sőt bort is készítenek belőle. A fehérszínű rizst a Monascus purpureus nevű élesztőgomba fermentálja. Már az ősi kínai gyógyszerkönyvekben is szerepel ez szívbetegségek és emésztési panaszok kezelésére.

Vörös rizs - és koleszterincsökkentés

A gomba és a rizs kapcsolatából különböző biológiai hatóanyagok, a monakolinok keletkeznek, és ezek közül a monakolin K az egyik leghatásosabb koleszterincsökkentő, sztatin készítmény.

A "rossz" LDL-koleszterin vérszintjének csökkentésére világszerte milliók szedik a sztatinokat. A patikában kapható gyógyszereket a legszigorúbban ellenőrzött módon gyártják, hatóanyagtartalmukat gondosan ellenőrzik, ha ettől eltérnek, az a forgalomba hozatal engedélyének megvonásával jár.

A kínai konyha elterjedésével a vörös rizs mind népszerűbb vált, de a gyógyszervizsgálatokkal is bizonyított hatás nyilvánosságra kerülését követően, monakolinokat tartalmazó gyógyhatású készítmények is ellepték a piacot.

Ram Y. Gordon és munkatársai egy tucat, kereskedelemben kapható vörös rizs készítményt vizsgáltattak meg hatóanyag szempontjából. A kutatók azért voltak kíváncsiak a mérések eredményére, mert az Egyesült Államokban a vásárlók két éve 20 millió dollárt (3,8 milliárd forint) költöttek ilyen szerekre. Ráadásul sokan azért tették ezt, mert tartottak a sztatin patikaszerek mellékhatásaitól és úgy vélték, hogy a természetgyógyászati szerek ettől mentesek.

A kutatók a szakboltokban vett termékeket független laboratóriumban elemeztették. A tucatnyi természetgyógyászati készítmény monakolin tartalma kapszulánként 0,31 milligramm és 11,5 milligramm között változott, a gyógyszerként használatos monakolin K hatóanyag tartalma gyártmányonként százszoros mértékben különbözött.

Forrás: MTI