Ezeket látta már?

Thaiföldi orvostragédia után: több tízmilliós bírság

2011.03.20. Módosítva: 2015.11.04.

Több tízmilliós bírságot szabtak ki a thaiföldi orvostragédiában érintett gyógyszercégekre. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a januári thaiföldi orvostragédia kapcsán több gyógyszercégre összesen több tízmillió forintos bírságot szabott ki; az ügyben indított vizsgálat nyomán az OGYI egy cég esetében javaslatot tett az általa forgalmazott termékek társadalombiztosítási támogatásból való felfüggesztésére is.

Szepezdi Zsuzsanna, az intézet vezetője a fővárosban pénteken tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az érintett cégcsoportnál több vizsgálatot indítottak "a szakmai promóciós marketingtevékenységre és a gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos szabályok betartására vonatkozóan". Ennek eredménye alapján a cégcsoport hat cége ellen összesen 18 eljárást indítottak, s 9 esetben állapítottak meg jogsértést - közölte a főigazgató.

Thaiföldi orvostragédia után: több tízmilliós bírság

A Thaiföldön elhunyt magyar orvos halála rávilágított a gyógyszeripar sokszor etikátlan kereskedelmi és promóciós tevékenységeire - emelte ki Szepezdi Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a konkrét esetben az orvosokat piackutatás ürügyén utaztatták Thaiföldre.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azt mondta:vizsgálni fogják, hogy a gyógyszeripar promóciós gyakorlata mit

eredményezett a gyógyszerkassza szempontjából. Nem "boszorkányüldözés" a cél, hanem egy transzparens, hatékony támogatási rendszer kialakítása, méghozzá a betegek érdekében - fogalmazott.

Forrás: MTI