Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Tényleg vannak olyan helyek, ahol tilos meghalni? Megdöbbentő az igazság

tilos, halál, meghal, hely, igaz, legenda

Ezt biztosan Ön sem gondolta volna.

A halált senki sem kerülheti el - ezzel mindenki tisztában van. Éppen ezért józan ésszel nem is gondolnánk azt, hogy vannak/voltak olyan helyek, ahol lényegében törvényileg megtiltották. Pedig erre nem is egy példa van!

Spitzbergák

Kezdjük először egy fél-mítosszal. Igen széles körben elterjedt az, hogy a Jeges-tengeren található szigetcsoporton, a norvég Spitzbergákon (Svalbard) tilos meghalni. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ún. permafrost miatt (olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van) az itt nyugvó testek nem bomlanak le, és emiatt biológiai kockázatot jelentenek az itt élők számára. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen nem illegális ezen a helyen meghalni. Ám a szabály szerint valóban nem lehet itt eltemetni a halottakat, csakis kivételes esetekben, méghozzá egy urnában. A többi lakost máshol kell örök nyugalomra helyezni. Ma az itt lévő Longyearbyen-ben a halálhoz közeledő embereket a szárazföldre szállítják utolsó napjaikra.

Sellia

2015 augusztusában az olasz Sellia városának polgármestere aláírt egy rendeletet, amely megtiltotta , hogy a lakosok megbetegedjenek a településen, sőt, nem is halhatnak meg ott. Azt is hozzátették, hogy 10 eurós pénzbírságot kell fizetniük azoknak, akik megszegik ezt a törvényt azzal, hogy nem járnak el rendszeresen az egészségügyi vizsgálatokra.

Ennek a törvénynek persze megvolt a maga célja, méghozzá az, hogy egészségesebb életmódra sarkallják a lakosokat, mivel Sellia komoly népességcsökkenéssel küszködik.

Le Lavandou, Sarpourenx

2000-ben és 2008-ban két francia falu polgármestere is megtiltotta lakóknak, hogy meghaljanak, ugyanis nem kaptak engedélyt a temetőik bővítésére. Tiltakozásuk jeléjül úgy döntöttek, betiltják a halált - volt probléma, nincs probléma! Ugyanezt a taktikát alkalmazták a brazíliai Biritiba Mirim-ben és az olasz Falciano del Massico-ban is.

Az abszurd ötletüknek meg is lett a foganatja és később engedélyt kaptak temetőik bővítésére.

Miyajima, Delos

Vannak olyan esetek, amikor vallási okokból tiltották meg halált.

Az ókori görögök annyira szentnek tartották Delos szigetét -mely ma az UNESCO Világörökség része- , hogy igyekeztek megóvni a területet a haláltól és a születéstől. Az ie. 6. században Peisistratus, athéni vezető azt is elrendelte, hogy ássák ki a sziget sírjait, aztán pedig a haldoklókat és a szülni készülőket egyszerűen elkísérték a szigetről Rhenea-ba.

Ugyanezen okból tiltották meg a halált (és a szülést) japán Itsukushima (ma Miyajima) szigetén is, amelyet a sintó hit szent területnek tart. Egy jó ideig csak sintó papok és papnők lakhatták, ám ha mások (pl. zarándokok) érkeztek, megtiltották nekik, hogy ott meghaljanak vagy szüljenek, mert ezeket a föld beszennyezésével, a vérrel és a bomlással hozták összefüggésbe. A szabályt bár 1868-ban eltörölték, ám a szigeten még ma sem engedélyezik a temetést és a hamvasztást. Ráadásul még mindig nincsenek ott temetők, sem pedig kórházak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan ismerjük fel a halál előtti órákat? Ilyen foltok jelennek meg a lábon és a kézen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

halál

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához