Ezeket látta már?

Vigyázat! Nehézfém-szennyezés a zöldségekben

Nehézfémekkel szennyezett a városi zöldség és gyümölcs. A belvárosban termesztett zöldség és gyümölcs tetemes mennyiségű káros anyagot, nehézfémeket tartalmazhat - derült ki egy német vizsgálatból.

A Berlinből származó eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a nagy forgalmú utak mentén termesztett termékek nehézfémtartalma részben az európai uniós élelmiszer-határértékeket is átlépte.

Vigyázat! Nehézfém-szennyezés a zöldségekben

A Berlini Műszaki Egyetem kutatói 2010 nyarán vettek mintát fák környékéről, hátsó udvarokból és kiskertekből - közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása. A területek pontos helyét nem árulták el, nehogy vissza lehessen élni az eredményekkel, és a kertek helyét jövedelmezőbb beruházások vegyék át.

A vizsgálat alapján a nagy forgalmú utak mellett termesztett sárgarépa, mángold és paradicsom a szupermarketek kínálatához képest jóval több cinket, ólmot és rezet tartalmazott. Nikkel és kadmium

esetében is magasabbak voltak az értékek.

Egyes nehézfémek magas koncentrációban egészségkárosodást idézhetnek elő.

Ina Säumel, a kutatás vezetője mindazonáltal óva intett a pániktól. Utalt arra az angliai kutatók által tett nyilatkozatra, amely szerint a saját részre történő városi zöldségtermesztést egészében szemlélve kell megítélni: a kockázatok értékelésébe egyebek között a friss levegőn történő mozgást vagy a közös természeti élményt is be kell vonni.

Már az is sokat javít a szennyezettségen, ha sövény nő az út és a kertészkedés helyszíne között - hangsúlyozta Säumel.

(http://www.welt.de/wissenschaft/umwelt/article107924013/Stadttom aten-mit-Schwermetallen-kontaminiert.html)

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához