Ezeket látta már?

Itt a válasz arra, hogy veszélyes-e visszatartani a tüsszentést

visszatartani tüsszentést veszélyes baj

Eláruljuk, mi játszódik le ilyenkor a testében.

Szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamiért kénytelen voltunk visszatartani a tüsszentésünket. Pedig valljuk be, mennyivel nagyobb megkönnyebbülést adna az, ha a környezetünkkel nem törődve szabadjára engedhetnénk. Sokat lehet arról hallani, hogy bár nem illendő bizonyos helyzetekben hangosan tüsszenteni, ám visszatartani sem jó, sőt,egyenesen veszélyes. Vajon tényleg van benne igazság?

Miért tüsszögünk?

Először is tisztázzuk, miért tüsszögünk. Ez röviden egy olyan védekezési mechanizmus, amelyet a szervezet az orr tisztítására használ, amikor valamilyen idegen anyag, például szennyeződés, pollen, füst vagy por kerül bele. Ekkor az orrban csiklandozó érzés lép fel, mivel ezek a részecskék hozzáérhetnek orrjáratokban lévő apró szőrszálakhoz - ennek hatására lép fel a tüsszentés, amikor a test óriási erővel préseli ki az orrból ezeket az anyagokat (nyálkával és egyéb mikroorganizmusokkal együtt).

Légcsőszakadása lett egy férfinak, aki befogta az orrát tüsszentéskor

Bizonyára hallott már arról, hogy nem a legjobb az, ha visszatartja a tüsszentést és befogja közben az orrát/száját. Ez a figyelmeztetés jogos, hiszen számos problémákat okozhat.

A British Medical Journalban közzétett esettanulmány szerint egy férfi légcső-perforációt szenvedett el, miután vezetés közben orrát becsípve és száját becsukva tüsszentett. A férfinak súlyos nyaki fájdalmai lettek így kórházba ment, ahol a CT-vizsgálat légcsőszakadást mutatott ki. Szerencsére - mivel kis mértékű volt a perforáció és a pulzusa, vérnyomása is jó volt - műtétre nem került sor és a férfi légcsöve teljesen meggyógyult. Az esettanulmány szerzői megjegyezték, hogy a tüsszentés során a felső légutak nyomása akár 20-szorosára is megnőhet, ha a szájat csukva tartjuk és az orrot befogjuk. Ez a nagy nyomás okozta a férfinál a problémát.

Miket okozhat még az, ha visszafojtja a tüsszentést?

A férfi esete nem egyedi, ráadásul több mindent is okozhat az, ha visszatartja a tüsszentést. Bár a szakértők szerint az ebből adódó problémák ritkák, ám ennek ellenére érdemes a lehető legkevesebbszer visszafojtani.

Szemek/orr vérzése

A megnövekedett nyomás miatt megrepedhet egy felületes véredény a szemben vagy az orrban. Ez kellemetlen orrvérzést, illetve átmeneti vérfoltot generálhat a szemen.

Fülfertőzés

A tüsszögéssel többek között káros mikroorganizmusoktól is megszabadulunk, így ha visszatartjuk, úgy előfordulhat, hogy ezzel visszajuttatjuk a kórokozókat a középfülbe, ahol fertőzéseket okozhatnak. Bár általában szövődménymentesen gyógyul, ám egyes fülfertőzések kezelés nélkül dobhártya-repedést okozhatnak.

Agyi aneurizma szakadása

Amennyiben a megnő a nyomás a visszatartott tüsszentés miatt, az akár egy meglévő agyi aneurizma megrepedését is okozhatja. Az aneurizma az ér falának kiboltosulása annak gyengesége miatt. Ez gyakran semmilyen tünettel nem jár, egészen addig, míg meg nem reped - ez kezelés nélkül akár végzetes is lehet.

Beszakadt dobhártya

A dobhártya egy vékony membrán, amely hallójáratot választja el a középfültől. A középfülből indul egy vékony cső, a fülkürt (Eustach-kürt), ami összeköti a középfület az orrüreg hátsó részével és fő funkciója a középfül szellőztetése és a középfülön belüli légnyomás kiegyenlítése. Elfojtott tüsszentés esetén, az orr beszorítása a nyomást az Eustach kürtön keresztül a középfülbe vezetheti. A nyomásváltozások pedig dobhártya-repedést okozhatnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Halálos betegséget is jelezhet a bűzös tüsszentés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tüsszentés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához