Ezeket látta már?

A fehér csokoládé titkai

Dietetika
2011. november 08. 11:13
Módosítva: 2016. január 30. 18:29

A fehér csoki, valóban csoki? Nem csokoládé, mégis annak hívják. Most kiderül, miért egyeznek meg névleg, ha nem csak színben különböznek!

Nemcsak árnyalatnyi a különbség, ha a csokoládékat szín alapján próbáljuk elkülöníteni. A bennük található kakaó mennyiségétől, és nem utolsó sorban minőségétől függően, eltérő ízű, állagú csokoládékkal találkozunk mind az ét, mind a tejes változatoknál. A fehér csokoládé már ebből a szempontból is rendhagyónak számít, ám a legmegdöbbentőbb tulajdonsága, hogy csak névleg rokona barna társainak.

csoki-etel-d00000DEC1bcfebdefa8e

Forrás: Medipress


Mit rejt a fehér csoki?

Joggal merül tehát fel a kérdés, miért nem sorolható a csokoládék széles családjához a fehér csoki? A válasz velejét, az összetevők szemrevételezése adja meg. Egyrészt, a fehér csokoládé kakaóvajból, és az azt kiegészítő ízesítő anyagokból, illetve cukor hozzáadásával készül, másrészt, a világos édesség a tápanyagok tekintetében is mindig mutat eltérést, éppen ezért, a termékeken minden esetben fel kell tüntetni, hogy fehér csokoládé, vagy ezzel bevont csoki található a csomagoláson belül.

Mitől csoki a csoki?

A csokoládék valamennyi fajtájának alapja - beleértve a fehéreket is -, kakaóbabból készül. A szüretelésüket követően egy héten át erjednek a babok. Ezt követi az aszalás, vagy a mesterséges szárítás. Az utolsó lépés a hántolás, majd az őrlés, végül az így kapott csokoládé likőrből kinyerik a zsírt, ezzel megalkotva a kakaóvajat. A visszamaradt részt kakaó-szárazanyagnak nevezik.

A nagy különbség

Az ok tehát, amiért a fehér csokoládé valójában nem tekinthető a csokoládék tagjának, hogy elkészítésénél csupán kakaóvajat használnak fel. Minden más esetben azonban, a vaj mellett a kakaó-szárazanyag ugyancsak a csokoládé összetevője lesz. Az élelmiszereket vizsgáló szervezetek számára, ez a tulajdonság választja el a fehéret a barnától, vagyis a csokoládét a fehér csokitól.

Miért nem szembetűnő a különbség?

A csokoládé fogyasztói számára a szín szerinti eltérés, ugyan könnyen megtapasztalható, viszont íz alapján már kevésbé erőteljes a különbség. Ennek oka, hogy a fehér csoki is tartalmaz kakaóvajat, így a csoki valódi ízvilágától sem tér el olyan nagymértékben.

Mennyire számít az elnevezés?

Szerencsére felháborodni nincs igazán okunk, hiszen, akik eddig is szívesen vették és ették a fehér csokit, azok nem a csomagoláson lévő meghatározás miatt fognak felhagyni az édesség fogyasztásával.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés