Ezeket látta már?

A tej segítségével megelőzhető a cukorbetegség

Dietetika
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Egy új kutatás megállapította, hogy a kalcium és a D-vitamin kombinációja védelmet nyújthat a kettes típusú cukorbetegséggel szemben.

A tej segítségével megelőzhető a cukorbetegség

Egy új kutatás megállapította, hogy a kalcium és a D-vitamin kombinációja védelmet nyújthat a kettes típusú cukorbetegséggel szemben.

tej5-d000000300ca558a00292

Forrás: EgészségKalauz


A legtöbb amerikai a szükségesnél kevesebb kalciumot és D-vitamint fogyaszt, de ez a hiány nemcsak a csontokra hat. "Lehetséges – legalábbis részben-, hogy ez az egyik oka a II. típusú cukorbetegségnek" - állítja a Tufts Egyetem munkatársai által végzett új kutatás. Több tej fogyasztásával – ami az amerikaiak étrendjében a legfontosabb kalcium és D-vitamin forrás - közel 15 százalékkal csökkenhet a II. típusú cukorbetegség kialakulása – írják a szakemberek a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism c. szaklapban.

Korábbi tanulmányok alapos elemzésével a kutatók megállapították, hogy az idülten alacsony D-vitamin szint 46 százalékkal emeli meg a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Csak a D-vitamin szedése önmagában kevés egy egészséges embernek. A kutatók szerint a D-vitamin és a kalcium kombinációja, amely a tejben van, segíthet a cukorbetegség megelőzésében, különösen a legmagasabb kockázati csoportban.

A tej és tejtermékek fogyasztását vizsgálva a kutatók megállapították, közel 15 százalékkal alacsonyabb a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azok között, akik naponta sok tejet fogyasztanak (3-5 alkalom/nap) a napi egyszer vagy kevesebbszer tejet fogyasztókhoz viszonyítva.

A Tufts kutatói szerint a kalcium és a D-vitamin a szervezet azon képességére hat, hogy inzulint termeljen vagy felhasználjon. Az inzulin a szervezetben a cukor feldolgozásában szerepet játszó hormon, hibás működése vagy hiánya diabéteszhez vagy azt megelőző állapothoz vezet.

A kalcium és a D-vitamin mellett a tej az elsődleges forrása a magnéziumnak is, amely szintén csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Az elemzés szerint minden 100 mg magnézium bevitelével 15 százalékkal csökken a II. típusú cukorbetegség kialakulása.

A kettes típusú cukorbetegség és az emelkedett inzulin-rezisztancia szindróma (cukorbetegséget megelőző állapot) megdöbbentő módon 75 millió amerikait érint. A diabéteszes halálozás közel 45 százalékkal nőtt az elmúlt 20 évben, ezért fontos a kezelés és a megelőzés új útvonalainak keresése ennél a halálos betegségnél. Az ajánlott napi háromszori alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tej fogyasztásával 900 mg kalciumhoz, 300 ún. nemzetközi egység D-vitaminhoz és 80 mg magnéziumhoz jut a szervezet – ami úgy tűnik, segíthet a cukorbetegség megelőzésében.

medipress

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Cukorbetegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés