Ezeket látta már?

Bebizonyították: tényleg gyógyít a nagyi húslevese

Dietetika
2021. május 23. 10:30
husleves_0

Ttényleg jót tesz a betegeknek a húsleves?

A hagyományos, forró húsleves nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegíti, és valójában nincs évszakhoz kötve a fogyasztása - nyáron is imádjuk. Ráadásul a szakemberek szerint a húsleves gyógyító hagyományának tudományos alapja is van.

Segít meggyógyulni az influenzából?

Hűvösebb időben gyakrabban fertőződhetünk meg olyan vírusokkal, melyek kellemetlen felső légúti tüneteket okoznak: köhögést, orrdugulást, lázat, fej- és torokfájást. E mellé általános levertség, gyengeség, fáradékonyság is társulhat– a legszívesebben ki sem bújnánk a takaró alól, és még a tévénézést is megerőltető szellemi tevékenységnek érezhetjük. A vírusfertőzések általában egy-két hét alatt maguktól is elmúlnak, a gyógyulást nem segítik, gyorsítják meg az antibiotikumok, és a gyógyszerekkel csak a tüneteket enyhíthetjük.

Több kutatás is foglalkozott azzal, miért érdemes a betegeknek húsleves fogyasztania: egyrészt, a gőzölgő, meleg folyadék segít fellazítani a torokban, a légutakban lévő váladékot, így attól könnyebben szabadulhatunk meg (az orrfújáson, köhögésen keresztül), másrészt a húsleves segíti a légutakban található csillócskák munkáját, melyek feladata a kórokozók eltávolítása a szervezetünkből.

Petrezselyem, az igazi vitaminbomba: 4-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom

A levesben található hús, valamint a zöldségek is segíthetik a gyógyulásunkat. A leves igen tápláló, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, és még az is el tudja kortyolgatni, kanalazgatni, akinek egyébként nehézséget vagy fájdalmat okoz a nyelés vagy éppen nincs étvágya.

Folyadékpótlásra is tökéletes

A leves a folyadékot is pótolja, ezzel pedig nemcsak a tüneteket enyhítheti, hanem a gyógyulásban is segíthet.A folyadékfogyasztás megelőzi a kiszáradást (ez különösen fontos akkor, ha a hánytunk vagy hasmenésünk is volt), többek között a nyálkahártyák kiszáradását is, így a köhögés, tüsszögés, orrfújás sem lesz olyan kellemetlen.

Bár a húsleves önmagában is igen jót tesz a betegeknek,bizonyos fűszerekkel tovább javíthatjuk a hatását, például a hagyma és a fokhagyma segít legyőzni a betegségeket okozó mikrobákat. Szintén rendkívül jó hatású a gyömbér, mely nemcsak az immunrendszerünk működésére van jó hatással, de a gyulladást is csökkenti, javítja az emésztést, sőt a torokfájdalmakat is enyhítheti. A kurkuma is erősíti az immunrendszerünket, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# húsleves # vírus # immunerősítés # főzés # konyha # egészséges életmód # diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés