Ezeket látta már?

Búza, köles, barnarizs, hajdina - miért fontosak a táplálkozásban?

Dietetika
2016. április 27. 12:54
Módosítva: 2017. február 19. 23:09

Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék. Elterjedtségüket mutatja, hogy az év minden napján folyik valahol a betakarításuk. Az emberiség kalóriaszükségletének jelentős részét a kenyérgabonákból és a rizsből fedezi. Magyarországon egy ember naponta átlagosan 25 dkg cereáliát fogyaszt el. Ebből adódik, hogy a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is előbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le.

A gabonamagvakban a nitrogéntartalmú és nitrogénmentes anyagok, olyan arányban (1:6) vannak jelen, hogy szükség esetén az ember egyedül kenyéren is fenntarthatja az életét.

koles-etel-d00000DE52a1f689e8b3b

Forrás: EgészségKalauz


A legelterjedtebb gabonaféle a búza, de az utóbbi időben más termékek is kereskedelmi forgalomba kerültek. Ilyenek a rozs, zab, árpa, köles, kukorica, barnarizs, hajdina, melyeket liszt, dara, pehely vagy natúr formában használhatunk fel. Ezek az élelmiszerek csak a "modern" ember számára újkeletűek.

A régi korok nehéz munkát végző embereinek mindennap táplálékul szolgáltak, és igen nagy erőt és állóképességet adtak. Értékes fehérje és vitamintartalmuk, magas szénhidrát és alacsony zsírtartalmuk elősegíti a gyermek növekedését és a felnőtt szervezet regenerációját. Élénkítik a szervezetet, növelik az ellenálló képességet és a szellemi erőnlétet, rosttartalmuk folytán pedig segítik a bélműködést.

Búza: Fehérjében és vitaminokban igen gazdag gabonaféle. Bár a finomítási művelet után előálló fehérliszt fehérjetartalma számszerűen közelít a teljes kiőrlésű búzalisztéhez, a fehérje táplálkozástani értéke jelentősen eltér az utóbbi javára. A gabonaszem külső ún. aleuron- és korparészében olyan fontos aminosavak vannak, amelyek kiegészülve a belső rész aminosavaival igen értékes fehérje értéket képviselnek. Az idegi- és agyműködés szempontjából hasznos B-vitaminok, különösen a B1 vitamin tárháza a búzaszem. Ez utóbbiból mintegy 4-szeres, míg az anyagcsere- és a méregtelenítő folyamatokat segítő B2 vitaminból, valamint a pantoténsavból 3-szoros mennyiség található a teljes kiőrlésű lisztben, a fehérliszthez viszonyítva.

A búza élénkít, jót tesz a szívnek és a keringésnek. A többi gabonaféléhez képest nagyobb növekedésserkentő hatással rendelkezik, így gyermekek étrendjében is fontos a jelenléte. A búza csírarészében előforduló lecitin és E-vitamin valamint egyéb, antioxidáns hatású anyagok lassítják az öregedési folyamatot és segítik a betegségmegelőzést. A teljes búzaszem ásványi anyag tartalma is kiemelkedő. Kalcium-, vas-, réz-és cinktartalma segíti a felépülési és regenerációs mechanizmusokat.

hajdina-pohanka-d00000CA58945b0ae2f6f

Forrás: Medipress


Barnarizs: táplálkozástani szempontból kiegyensúlyozott gabonaféle. Fehérjetartalma nem nagy (7-9 %), de igen jó minőségű. E- és B vitaminokban gazdag. Jó hatása van az agyműködésre és idegrendszerre. Gluténmentes, így jól beépíthető a lisztérzékenyek diétájába is. Magas rosttartalmából adódóan csökkenti az emésztőszervi panaszok előfordulását is. Teltségérzést okozó hatása előnyös fogyókúrázók számára. Könnyű emészthetősége miatt minden korosztály számára javasolható a barnarizs illetve az abból készített őrlemény.

Köles: A gabonák között az egyetlen lúgosító (bázikus) tulajdonságú. Magas fehérjetartalma (10-12%) és esszenciális (létfontosságú) zsírsavtartalma miatt magas táplálkozástani értékkel bír. Az ásványi anyagok tekintetében kiemelendő a magas kalcium-,magnézium-, vas-, foszfor-, fluor-, és szilícium tartalma. A kölesben lévő lecitin hosszabb távon előnyösen hat az agyi tevékenységre (pl.:memória), a kovasav rugalmassá, bársonyossá teszi a bőrt, hajat, körmöket. Ismert a testet melegítő hatása, ezen kívül régen a vese- és hólyaggyulladás, valamint a lép betegségeinek kezeléséhez alkalmazták.

Hajdina: sokoldalúan hasznosítható, nagy biológiai értékű növény. Fehérjéje gazdag lizin és metionin forrás. Vastartalma a búzáénak többszöröse, ezen kívül jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalommal is bír. Nátrium tartalma alacsony. A B-vitamin család legnagyobb része megtalálható a hajdinában, magasabb rosttartalma pedig a civilizációs betegségek megelőzését szolgálja. Fogyasztása jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre; vérnyomás csökkentő és keringés javító hatása ismeretes. Pozitív hatásainak köszönhetően alkalmas más gabonafélék – elsősorban a búzalisztből készült termékek - táplálkozástani értékének komplettálására (kiegészítésére)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# diéta # Természetes gyógymódok

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés