Fogyni szeretne? Ezen az egy dolgon rengeteg múlhat!
A sikeres fogyáshoz ez lehet az egyik kulcs.
Egy friss, az Egyesült Királyságban végzett kutatás szerint azok az emberek, akik túlnyomórészt otthon készített, minimálisan feldolgozott ételeket ettek, kétszer annyit fogytak, mint azok, akik ultrafeldolgozott, de táplálkozási szempontból kiegyensúlyozottnak tűnő ételeket fogyasztottak.
A Nature folyóiratban megjelent tanulmányban 55 túlsúlyos résztvevő nyolc héten át kapott ultrafeldolgozott vagy minimálisan feldolgozott ételeket és rágcsálnivalókat. Ezt követően, egy rövid szünet után, a két csoport étrendet cserélt, így mindenki mindkét típust kipróbálta. A résztvevők annyit ehettek a napi 4000 kalóriás kínálatból, amennyit csak kívántak, és fogyasztásukat naplózták.
A vizsgálat végére kiderült: akik a minimálisan feldolgozott étrendet követték, napi 290 kalóriával kevesebbet ettek, és testtömegük átlagosan 2%-át vesztették el. Ez éves szinten akár 13%-os súlycsökkenést is jelenthet a férfiaknál, és 9%-ot a nőknél. Ezzel szemben az ultrafeldolgozott ételeket fogyasztók napi 120 kalóriával ettek kevesebbet, és csupán 1%-os súlyveszteséget értek el.
Ez a tanulmány eddig a legnagyobb és leghosszabb időtartamú randomizált, kontrollált vizsgálat az ultrafeldolgozott élelmiszerek súlyra gyakorolt hatásáról. Az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy az ételek feldolgozottságának mértéke önmagában is fontos szerepet játszhat a testsúlykontrollban.
Fogyókúra nyáron: kudarcra van ítélve?
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!