Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Tények és tévhitek: mi történik az alkohollal a forralt borban?

Forralt bor főzés alkohol fűszerek cukor

A forralt bort gyakran még az is szívesen fogyasztja, aki egyébként nem vagy alig iszik alkoholt.

A forralt bor világszerte nagyon népszerű ital, különösen a hideg hónapokban. A hagyományos forralt bor vörösbort, cukrot, vizet és különböző fűszereket (pl. fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget) tartalmaz, de mint számos más ételnél, ennél sincsen kőbe vésett recept. Akár alkoholmentes változatot is készíthetünk – a gyermekek nagy örömére – például szőlő- vagy almaléből.

Ha azonban az alkoholt is tartalmazó forró italt vizsgáljuk, felmerülhet bennünk a kérdés: azon kívül, hogy kellemesen érezzük magunkat tőle, van-e más indok arra, hogy rendszeresen igyunk forralt bort?

Jótékony hatású a vörösbor?

Ha a forralt bor fő összetevőjét nézzük, a vörösbor egészségünkre gyakorolt pozitív hatását számos kutatás bizonyította már - persze, csak mértékkel. A vörösborban különböző antioxidánsok és fitonutriensek találhatóak, melyek például csökkenthetik a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázatát. Emellett ezek a vegyületek a koleszterinszintre is normalizáló hatással vannak, így hozzájárulnak a káros plakkok, illetve az érszűkület elleni küzdelemhez.

A vörösborban található egyik vegyület, a reszveratrol pedig lelassíthatja az öregedési folyamatokat, és enyhíti a káros szabad gyökök okozta oxidatív stressz hatásait is. Ez utóbbi növeli bizonyos krónikus betegségek (pl. a diabétesz) és daganatos betegségek kialakulásának rizikóját is. Természetesen, ezek akkor tudnak érvényesülni, ha a forralt bor nem cukorral készül.

Gyógyító fűszerek a forralt borban

Azok a fűszerek is igen jótékonyan hathatnak a szervezetünkre, melyekkel a forralt bort ízesítjük: a fahéjnak, a szegfűszegnek, a szerecsendiónak egyaránt vannak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaik. Együtt a vörösborral egymás hatásait is erősíthetik, így a forralt bor rendszeres fogyasztása csökkentheti a krónikus problémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a csontritkulás kockázatát is.

A reszveratrol és a fűszerek az agyműködésre is jó hatással vannak, például csökkenthetik a fáradtságot, javítják a hangulatot (és itt nemcsak az alkohol okozta "vidámságról" beszélhetünk), enyhíthetik a stressz és a szorongás hatásait, és fokozhatják az agy vérellátását is.

Egy spanyol kutatásból még az is kiderült, hogy a vörösbor rendszeres fogyasztása csökkentheti a megfázás és más felső légúti fertőzések rizikóját is.

Felelősségteljesen fogyasszunk forralt bort!

Bár a közkeletű vélekedés szerint forralás, főzés során az alkohol elpárolog a vörösborból, valójában egy pohár forralt bor a "nyers" vörösbor alkoholtartalmának 30-40 százalékát tartalmazza! Éppen ezért még akkor is be kell tartani a felelősségteljes alkoholfogyasztás szabályait, ha csak forralt bort iszogatunk! Azt se feledjük el, hogy a forralt borban viszonylag sok a cukor, a recepttől függően egy pohárnyiban akár 20 gramm is lehet, ez 5-6 teáskanál cukornak felel meg.

Összegezve

  • A forralt bor világszerte nagyon népszerű ital a hideg hónapokban.
  • A vörösborban található reszveratrol lelassíthatja az öregedési folyamatokat.
  • A forralt borban lévő fűszereknek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van.
  • A forralt bor rendszeres fogyasztása csökkentheti különböző betegségek kockázatát.
  • Egy pohár forralt bor még forralás után is nagyjából 30-40 százalékban tartalmazza az alkoholt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Vérnyomáscsökkentőre, szívgyógyszerre alkoholt iszik? Ilyen következményekkel számolhat

Vérnyomáscsökkentőre, szívgyógyszerre alkoholt iszik? Ilyen következményekkel számolhat

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alkohol

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához