Fűszerezzünk változatosabban!

Dietetika
2017. január 21. 12:28
Módosítva: 2017. január 23. 16:25

Ha a vacsorát változatos fűszerkombinációval tesszük ízletessé, az nem csak gasztronómiai élvezetet jelent, hanem az inzulin- és a vérzsírszintünkre is jó hatással lehet. Ennek oka a fűszerek antioxidáns tulajdonsága.

Sheila Westnek és munkatársainak vizsgálata azt bizonyította, hogy a változatosan, jól fűszerezett étel nemcsak élvezetes, hanem fogyasztása csökkenti az inzulinszintet, illetve a kedvezőtlen vérzsírok szintjét is.

Fűszerezzünk változatosabban!

Fűszerezzünk változatosabban!

Forrás: Medipress


A kutatók által használt fűszerek között szinte minden lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.

A szervezet működését az oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség hátterében fontos szerepet játszó, "rossz" LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják.

"Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik" - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője. Mivel emberen kevés tudományos vizsgálat történt, a munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a tanulmányba.

A vizsgált személyek naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. Először egy hétig főételként az önkéntesek kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, sajtos kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csipősen fűszerezett volt, amelyhez olaszosan ízesített kenyeret kaptak és desszertként fahéjes süteményt. Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt követően három órával. A kutatók azt találták, hogy a fűszerek az étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem változott.

A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# Cukorbetegség# diéta# Életmód# szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk