Ezeket látta már?

Halból is megárt a sok?

Dietetika
2018. május 24. 11:57
Módosítva: 2018. május 24. 11:59
haletel_egeszsegkalauz_0

Jóból és halból megárt a sok? Nem csak a szálkától kell tartani, ha halat eszünk. Jó tulajdonságait ismerjük, a rosszakat viszont kevésbé.

A hal rendkívül hasznos az egészséges táplálkozás szempontjából, mivel a benne található Omega-3 zsírsav és sovány fehérje hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez.

Kutatások igazolják, hogy jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik hetente legalább két alkalommal fogyasztanak olajos halat. Vajon minden esetben jót tesz a hal a szervezetnek?

Higany a halban

Szinte minden halban felfedezhető bizonyos mennyiségű higany. A felnőtt szervezet számára ez nem jelent különösebb problémát, viszont a kisgyerekek és a szoptatós anyukák el kell, hogy kerüljenek néhány kagyló- és halfélét, hogy csökkentsék a higanyszintet a szervezetben.

Higany mustra

Nem kell teljes egészében lemondani a halas falatokról, csupán meg kell válogatni, mik kerülhetnek a tányérra. A makréla, nagyobb méretű cápák és a kardhal több higanyt tartalmaz, így csemeténknek ne ezt a csemegét adjuk, ha választanunk kell. Helyette a rák, tonhal, lazac vagy harcsa vacsora sokkal egészségesebb megoldást jelent.

haletel_egeszsegkalauz

Forrás: Napidoktor


A hal minden formában nagyon egészséges.

Parazita para

A másik lehetséges probléma a halfogyasztás során a nem megfelelően átsütött hús, mivel így könnyen parazita juthat a szervezetünkbe az elfogyasztott étellel. A parazitafertőzés egyszerűen megelőzhető, ha mindig meggyőződünk róla, hogy a hal húsa rendesen átpirult és megpuhult a sütés során.

Mivel helyettesíthető a hal?

Ha aggódunk a higany miatt, vagy egyszerűen nincs ínyünkre a hal húsa, de az egészséges étkezés szempontjából fontos Omega-3 zsírsavakról sem akarunk lemondani, kereshetünk más alternatívát. A repceolaj, lenmag, dió és a tökmag egyaránt kiváló forrása az Omega-3 zsírsavnak, így aggodalom nélkül helyettesíthetjük a hal lakomákat.

Halolaj, mint étrend-kiegészítő

Még ha a hal tilos is, a halolaj nagyon hasznos minden korban, így az újszülött csecsemőknél is. Csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat és segít elkerülni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Emellett a csecsemők folyamatosan fejlődő agyában halmozódik fel már a terhesség alatt, így a kismamáknál az egészséges étrend kialakításánál előszeretettel ajánlják a szedését. A kognitív képességek javítása szempontjából tehát nem szabad mellőzni a halolajat.

Tényleg hatásos az omega-3 a cukorbetegség ellen? Kattintson tovább!

Hal vagy nem hal

Ha úgy döntünk, a hal húsát kihúzzuk az étlapról, a benne található alapvető fontosságú elemeket igyekezzünk más formában a szervezetünkbe juttatni, hogy biztosak legyünk, mindent megteszünk az egészséges életmód és a hosszú, betegségtől mentes élet kialakításáért.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# egészséges életmód # fogyókúra # omega-3

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés