Ezeket látta már?

Hiába küzd Jamie Oliver és Gordon Ramsay az egészséges táplálkozásért?

Dietetika
2012. július 27. 11:20
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Átalakul a táplálkozás Jamie Oliver hazájában - Változnak az étkezési szokások, teret nyer az egészségtelen étrend Nagy-Britanniában. A britek rajonganak a főzőműsorokért. Márciusban a tévénézők negyede követte a Masterchef valóságshow döntőjét. Az ország nagyszerű tévészakácsokat adott a világnak, elég Hugh Fearnley-Whittingstall, Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay nevét említeni. Ám ami a brit konyhákban igazából történik, az soha nem állt olyan messze a tévén sugárzott ideáltól, mint manapság - írja a londoni The Economist.

Néhány éve még úgy tűnt, hogy a brit étrend javulóban van. Igaz, az emberek kevesebb zöldséget vásároltak, de ez a folyamat már régebben kezdődött a káposzta, a karfiol és a kelbimbó népszerűségének csökkenésével. A jelenséget nagyjából ellensúlyozta, hogy több salátát, több halat és kevesebb zsiradékot fogyasztottak. A brit átlagpolgár 2006-ban több halat vásárolt, mint 1974 óta bármikor. Az egészségesebbnek tartott bioételek forgalma megugrott.

gordon-d0000138Fdbbf43d05dec

Forrás: MTI


Aztán jött a pénzügyi válság, az alapvető élelmiszerek árának emelkedése és a kormány nadrágszíj-meghúzó intézkedéssorozata. 2008 januárja óta a kiskereskedelmi árak 25 százalékkal nőttek - ez meghaladja az infláció általános ütemét. A szegények által élelmiszerre fordított összeg aránya kissé megemelkedett 2007-hez képest, a háztartási kiadások 16 százalékára, véget vetve a csökkenés hosszú ideje tartó korszakának (1938-ban még a bevétel fele ment el élelmiszerre).

Az infláció manapság csökken ugyan, de a borúlátás nem. A Present Situation Index nevű statisztikai kimutatás szerint az emberek közhangulata májusban nyolcéves mélypontra jutott. Mindez drámai hatást gyakorolt a britek étrendjére.

Az emberek először azzal hagynak fel, hogy vendéglőbe járjanak - idézte a The Economist a Kantar Worldpanel piackutató cég egyik illetékesét. Ezt követően a fogyasztók félreteszik a fenntartható fejlődéssel és a környezet védelmével kapcsolatos szempontokat. A Soil Association nevű szervezet jelentése szerint a biotermékek forgalma 21 százalékkal esett vissza 2008 óta. Később már fájdalmasabb tételek következnek. A gyümölcs- és zöldségfogyasztás erősen csökkent, akárcsak az "elsődleges proteineké" - ezen a hús és a hal értendő.

Ezek a változások a lakosság legszegényebb ötödére a legjellemzőbbek, de nem korlátozódnak rájuk. Egy elegáns élelmiszerboltban a minap fürjtojást és spárgát árultak, ám Guy Warner, a tulajdonos elmondta, hogy vevői mostanában takarékossá váltak. Felhagytak az ilyen csemegékkel és a bélszínnel, viszont megnőtt a forgalom a lábszárhúsból. Warner manapság sokkal több zöldséget és gyümölcsöt ad el akciós áron.

Egymillió tonnával kevesebb élelmiszerhulladék

jamie-oliver-ferfi-d0000117Eb5ab610a3421

Forrás: MTI


A vevők gyakrabban néznek be az üzletbe, de ritkábban vásárolnak. A Sainsbury's szupermarket kimutatta: 2011 közepén 22 millió volt hetente a vásárlások száma - egymillióval több, mint egy évvel korábban, viszont az egy-egy vevőnek eladott árucikkek száma csökkent. A pillanat ihletére történő vásárlások száma ugyancsak megcsappant: az IGD piackutató cég szerint azoknak a briteknek az aránya, akik jó előre eldöntik, mit vegyenek, 2008 és 2011 között 47 százalékról 67 százalékra nőtt.

A bevásárlási listák terjedő gyakorlatának van jótékony hatása is: a britek kevesebb élelmiszert dobnak el. A hulladékgazdálkodást megfigyelő WRAP szervezet becslése szerint 2010-ben a háztartások átlag 1,1 tonnával kevesebb élelmiszer hulladékot termeltek, mint 2006-ban. További oka is lehet annak, hogy nem kerül annyi a kukákba: a britek kevesebbet főznek.

Sokan hosszabban nézik, miként főzőcskéznek mások, mint amennyi időt ők maguk a konyhában töltenek. A Masterchef műsora egyórás, viszont a napi főfogás elkészítésének átlagos időtartama 34 perc egy felmérés szerint - jóval rövidebb, mint azelőtt. A gazdasági visszaesés fő nyertese az előre elkészített étel, amelyet olcsónak és kellemesnek tartanak, bár fogyasztása sokaknak némi bűntudatot okoz. Különösen nagy a sikere a pizzáknak és a húst tartalmazó készételeknek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés