Kockázatos-e a tojás a cukorbetegség kialakulására?

Dietetika
2010. június 19. 09:38
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A tojásevés nem növeli a diabétesz kockázatát. Napi egy tojás vélhetően nem növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg tanulmányukban a Harvard Egyetem kutatói.

Mintegy 4 ezer ember bevonásával zajlott a vizsgálat, amelyben nem találtak összefüggést a tojás rendszeres, szinte napi fogyasztása és a felnőttkori diabétesz között.

Amint a szerzők az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat (www.ajcn.org) legfrissebb számában írták, bár a tojás jelentős koleszterinforrás, sok igen fontos tápanyagot - vitaminokat, fehérjéket és nyomelemeket - is tartalmaz.

A Luc Djousse által vezetett vizsgálatban részt vevő férfiak és nők (összesen 3898 fő) mindannyian legalább 65 évesek voltak. A követés átlagosan 11 éve alatt 313 embernél fejlődött ki 2-es típusú cukorbetegség, amely szoros kapcsolatban áll a túlsúllyal, a rossz étrenddel és a kevés testmozgással.

Djousse és munkatársai elemzésükben nem találtak összefüggést a vizsgálatba bevont emberek tojásfogyasztása és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának nagyobb kockázata között.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# Cukorbetegség# diéta

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk