Ezeket látta már?

Melasszal az elhízás ellen?

Dietetika
2011. július 15. 12:33
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Melasz-kivonattal az elhízás ellen. A Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) éves gyűlésén hamarosan ismertetésre kerülő kutatási anyag szerint a melasz-kivonatot tartalmazó étrendkiegészítők teljesen új távlatokat nyithatnak meg a fogyókúrás módszerek területén.

Dr. Richard Weisinger és kollegái egérkísérletek során vizsgálták a melasz-kivonat hatásait zsírban gazdag étrend mellett. A melasz-kivonat gazdag polifenolokban, olyan növényi hatóanyagokban, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az egerek egy csoportja zsírban gazdag étrendet követett, a másik csoport pedig ugyanezt az étrendet 2 illetve 4 százalék melasz-kivonattal kiegészítve.

elhizas-fogyi-no-d00000D6F05f3c9d3d1f8

Forrás: MTI


A 12 hetes kísérlet végén az étrendjükbe 4 százalék melasz-kivonatot beiktató egerek csoportjának voltak a legjobb testsúly, testzsír és leptin hormon értékei, annak ellenére, hogy ugyanazt fogyasztották, mint a többi csoportban lévő egerek. Ezen kívül úgy tűnik, a melasz-kivonat növeli az energia kiválasztást is (ami annyit tesz, hogy a széklettel több kalória távozik a szervezetből) és serkenti az anyagcserét is.

"Úgy tűnik, a melasz-kivonat fogyasztása, zsírban gazdag étrend esetén, gátolja a kalóriák felszívódását, így csökkenti a testsúlyt és a testzsír-szintet. A világszerte egyre nagyobb egészségügyi problémát jelentő elhízás és az azzal szoros összefüggésbe hozható szívbetegségek ellen a melasz-kivonat hatékony eszközt jelenthet." - nyilatkozta Dr. Weisinger. Az elkövetkezendő években a kutatók klinikai vizsgálatok során szeretnék bizonyítani a melasz-kivonat jótékony hatásait.

Mi a melasz?

Régebben még emlékeztek rá a II. világháborút átélők... ma már egyre kevesebben tudják, lássuk tehát!

A melasz lényegében cukorszirup, a cukorrépa ill. cukornád feldolgozási mellékterméke. Minősége függ az alapanyag, tehát a növények, a cukornád, cukorrépa minőségétől, a kivont cukor mennyiségétől, kivonási technológiától.

A cukornád melasza fiatal, zöld cukornádból keletkezik. Egyszeri felfőzés után édesebb melasz készül, kevesebb cukor válik ki. További feldolgozás után: marad benne többféle vitamin, ásványi anyag is, pl. kalcium, magnézium és vas.

A cukorrépánál csak a végső kristályosodás végterméke a melasz. Ennek mintegy 50%-a cukor, (szukróz), tartalmaz glükózt és fruktózt is.

(forrás: wikipedia)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# diéta # elhízás # terápia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés