Miről szól az OÉTI halállistája?

Dietetika
2012. november 02. 08:21
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A sajtóban és a gyártó cégek között az elmúlt napokban nagy port vert fel az OÉTI ún. "halállistája", amely az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálati eredményeit tette közzé az intézet honlapján.

A félreértések eloszlatása céljából itt idézzük a közlemény bevezetőjét:

Miről szól az OÉTI halállistája?

Miről szól az OÉTI halállistája?

Forrás: Egészségügyi Minisztérium


Kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalma

Az alábbiakban közölt vizsgálati eredmények kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, nem képezik alapját semmilyen, jogi következményekkel járó eljárásnak.

A minták kereskedelmi forgalomból történő beszerzése a 2009-2012. időszakban történt. Az analitikai vizsgálatok az OÉTI-ben, a Nemzeti Akkreditáló Testület által elfogadott, akkreditált mérési eljárással folytak.

A növényi olajok feldolgozása során, a technológiától függően keletkező transz-zsírsavak (trans fatty acids, TFA) fogyasztása jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A transz-zsírsavak elfogadható mennyisége 2 g az élelmiszer 100 g zsírjára vonatkozóan.

A kapcsolódó részletes táblázatokat az egyes élelmiszerekről Olvasó

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
# diéta# Életmód

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk