Ezeket látta már?

Négyezer év tapasztalata? Mesék a sárgadinnyéről

Dietetika
2016. június 21. 19:45
Módosítva: 2016. június 21. 19:50

Görögdinnye, ami megsárgult az irígységtől... Rengeteg tápanyag, 4000 éves múlt, rendkívüli gyógyhatás – ne felejtkezz el nyáron a sárgadinnyéről!

Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A sárgadinnye a görög társánál kevésbé kedvelt, ám tápanyagtartalma jelentősebb.

frozen-melon-0051_masolata

Forrás: Medipress


Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú. Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felöli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.

Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Jó hatást vált ki továbbá vékony- és vastagbélgyulladáskor, illetve a vékonybél végénél lévő zár gyulladásakor. A bél e szakaszának megbetegedése főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják.Női problémák kezelésére kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha menstruációjuk rendszertelen vagy erős.

A gyümölcs hatékonyságának a sora még mindig nem ért véget: élénkíti a veseműködést és ezen kívül a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere. Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is. Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is az étrendbe illeszthető, bár nagyon magas cukortartalma miatt a sárgadinnyét cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.

Ameddig képesek vagyunk ellenállni ennek az ínycsiklandó gyümölcsnek, akkor tartsuk 7-10°-os hőmérsékleten, így garantáltan eláll három vagy akár öt napig is – ezt persze nagyban befolyásolja a gyümölcs érettségi szintje. Ha hűtőben tároljuk, figyeljünk arra, hogy más ételek könnyen átvehetik zamatos illatát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés