Ezeket látta már?

Ez lehetett a dédi bejgli receptjében a titok, amitől mindig jól sikerült!

Dietetika
2023. december 07. 18:04
bejgli titok dédi nagyi recept

A nagyik néha "elfelejtenek" leírni egy-két fontos trükköt. Ez az összetevő biztosan benne volt, mehet is a karácsonyi bevásrlólistára. Sőt, megér egy főpróbát is a recept még karácsony előtt.

A receptek többsége margarint vagy vajat javasol a tésztához, csakhogy a bejgli zsírral is elkészíthető, ráadásul könnyebb, rugalmasabb lesz a sütemény, és több napig marad friss.

A zsír szó hallatán valószínűleg nem az egészséges táplálkozás jut az eszünkbe. A zsírok, olajok az egyik leginkább félreértelmezett tápanyagcsoport, melyekről évtizedek óta tévhitek és féligazságok keringenek a köztudatban. Szemléletváltás szükséges ezen a területen, és tudatosítani kell mindenkiben, hogy egyes zsírok fogyasztása elengedhetetlen az egészség megtartásához, míg mások szigorúan kerülendők.

A mérték a lényeg

Szervezetünk számára a zsírok esszenciális tápanyagok. Nem mindegy azonban, hogy ezeket milyen forrásból vesszük magunkhoz. A zsírok elengedhetetlenek, többek között, az idegeket körbevevő védő, szigetelő hatású velőshüvely felépítéséhez, vagy egyes hormonok előállításához. Nélkülük nem lenne energiánk, képtelenek lennénk gondolkodni, koordinálni a mozdulatainkat. Fontos tehát, az egészséges forrásokból származó, megfelelő napi zsiradékbevitel.

Mitől lesz finom, foszlós és repedésmentes a bejgli tésztája?

A bejgli tésztájához a legtöbb recept szerint liszt, tojás, cukor, tej, esetleg tejszín vagy tejföl, vaj és élesztő szükséges. A lényeg mindenképpen az, hogy rugalmas, jó állagú tészta legyen az eredmény. A bejgli tésztát az összeállítás után érdemes a hűtőben pihentetni, sőt, az sem baj, ha egy éjszakán át a hűtőben marad, és csak másnap dolgozunk vele tovább. Ha először készíti, vagy új recept szerint süt, megéri egy főpróbát tartani a nagy családi ünnep, karácsony előtt!

Miért reped szét a bejgli?

  • A legfontosabb, hogy az arányosan elosztott tölteléket jól tekerjük fel. Ne legyen se túl laza, se túl szoros.
  • A repedés a sütés közben keletkezett hőtől következik be, így alaposan szurkáljuk meg húsvillával oldalról és fentről.
  • Bányász Attila pékmester szerint a titok része az is, hogy a tésztát sokáig kell pihentetni, a töltelék pedig nem lehet nedves, az abból kiáradó gőz ugyanis megrepeszti a tésztát.
  • Ne állítsa túl forróra a sütés kezdetén a sütőt, mert akkor hirtelen kéreg keletkezik a bejgli külső rétegén, és a gőz megrepeszti.
  • Bánjon óvatosan a tésztával töltés és feltekerés közben is, nehogy megsérüljön, megszakadjon valahol.
  • A "szurkálás" azután történjen, hogy lekente tojással a tekercsünk tetejét, különben eltömíti a tojás a lyukakat, és ez ugyanúgy repedésekhez vezet.

Így lesz márványos a bejgli

  1. 1 A feltekert bejgliket lekenjük 1db felvert tojássárgájával. Legyen alapos, kenje le mindenhol a tésztát,, ez ugyanis a kulcsa a márványos bejglinek.
  2. 2 Helyezze hűtőbe helyezzük a bejgliket és addig hagyja ott, amíg teljesen meg nem szárad a sárgája.
  3. 3 Amikor az ujja érintésre már nem tapad, akkor vegye ki a hűtőből.
  4. 4 2db tojásfehérjét villával verjen fel, majd alaposan kenje le a bejgliket.
  5. 5 Hagyja, hogy a fehérje szobahőmérsékleten megszáradjon rajta.
  6. 6 Ezt követően tegye a bejgliket az előmelegített sütőbe.

A tökéletes bejgli receptje a nagyi tanácsa szerint

Bejgli hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 28 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 1 egész tojás

A bejgli elkészítése:

  1. 1 Keverje össze a lisztet a sót, és addja hozzá a zsírt.
  2. 2 A következő hozzávalók mehetnek bele ezután: morzsolt élesztő, cukor, tej , tojás.
  3. 3 Alaposan gyúrja össze, majd hagyja pihenni a tésztát. 2-3 óra is elég lehet neki, de akár egy egész éjszakán át is aludhat egyet.
  4. 4 Ossza a tésztát hat részre.
  5. 5 Formázzon belőle gombócokat.
  6. 6 Nyújtsa ki téglalap alakúra a gombócokat, ügyelve rá, hogy vékonyak legyenek. Ne lisztezzük meg a deszkát, különben nem lesz fényes a bejgli teteje!
  7. 7 Töltse meg a tésztlapokat ízlés szerint mákkal, dióval, gesztenyével, és tekerje fel.
  8. 8 A megtöltött és feltekert bejgliket helyezze egymás mellé kellő távolsággal egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A bejglik tetejét kenje meg tojással, és hagyja fél órán keresztül kelni.
  9. 9 Végül szurkálja meg húsvillával, vagy egyszerű villával a bejglik tetejét, oldalát és akár az alját is, és 180 C-fokos sütőben 45 perc alatt süsse aranybarnára.

Bejgli töltelékek

Hozzávalók diótöltelékhez:

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa

Hozzávalók máktöltelékhez:

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 dl víz
  • 3-4 ek. citromlé
  • 2 ek. baracklekvár

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Margarin vagy zsír? 7 tévhit a zsiradékokról



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# bejgli # foszlós # repedésmentes # bejgli tészta # zsir # recept # karácsonyi bevásrlólista # bejgli töltelékek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés