Sajtot együnk, vagy vajat?

Dietetika
2011. november 17. 09:21
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Táplálkozási szakértők az állati eredeti zsírok fogyasztásának csökkentését ajánlják egy ideje a koleszterinszint csökkentése érdekében, dán kutatók eredménye azonban arra utal, hogy a sajt nem árt egészségünknek.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik egy 6 hetes periódus alatt naponta ettek sajtot, alacsonyabb volt az LDL koleszterin szintje, mint az energiatartalmában egyenértékű mennyiségű vajat fogyasztó önkénteseknek.

Sajtot együnk, vagy vajat?

Sajtot együnk, vagy vajat?

Forrás: MTI


A tesztbe ötven embert vontak be, akik étrendjét ellenőrizték, majd a csoport egyik felénél sajttal, a másik felét pedig vajjal egészítették ki a napi menüt. Ezt a kiegészítő táplálékadagot úgy állapították meg, hogy a tehéntejből készült sajt és vaj is - mint állati eredetű zsiradék - a naponta táplálékkal bevitt energia 13 százalékának feleljen meg.

A kísérlet végére a többlet zsírbevitel ellenére a sajtot evők LDL koleszterinszintje nem emelkedett, a többlet vajat fogyasztóknál azonban átlagosan hét százalékkal növekedett a rossz, károsnak tekinthető koleszterin szintje - állapították meg a Koppenhágai Egyetem kutatói Julie Hjerpsted vezetésével.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta# Életmód

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk