Teljes kiőrlésű gabonával - a magas vérnyomás ellen...

Dietetika
2011. január 27. 09:28
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Napi három adag teljes kiőrlésű gabonatermék csökkenti a magas vérnyomást. Ha valakinek magas a vérnyomása, és ezért folyamatos gyógyszerszedésre szorul, teljes kiőrlésű gabonából sült kenyér vagy pattogatott kukorica rendszeres fogyasztásával hasonló hatást érhet el - írják skót kutatók az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban. A magas vérnyomás hatásos kezelése a szívroham vagy az agyi katasztrófa kockázatának csökkentését eredményezheti.

Aki kizárólag a fehér finomlisztből sütött kenyér és pékáru kedvelője, az jobban teszi, ha áttér a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek fogyasztására. A barna kenyér, a zabpehely, a salátába morzsolt kukorica és rokonai, akár a pattogatott kukorica a gabonafélék héját, teljes anyagát tartalmazzák és ez jót tesz az egészségnek.

Teljes kiőrlésű gabonával - a magas vérnyomás ellen...

Teljes kiőrlésű gabonával - a magas vérnyomás ellen...

Forrás: Napidoktor


Az Aberdeeni Egyetem kutatói Frank Thies vezetésével 233 önkéntes részvételével végezték vizsgálatukat. A tanulmányt ezért indították el, mert világszerte történtek már megfigyelések a teljes értékű gabonafélék fogyasztásának előnyeivel kapcsolatban, de megfelelően tervezett és ellenőrzött tudományos vizsgálatok nem voltak.

A középkorú, gondos ellenőrzéssel egészségesnek talált önkéntesek először négy hétig finomlisztből készült, fehér kenyeret

és pékárut fogyasztottak. Ezt követően a csoport egyharmada, véletlenszerű kiválasztás szerint ugyanezt az étrendet ette, a többiek pedig vagy teljes őrlésű gabonaféléket, illetve barna kenyeret és zabféléket kaptak a következő 12 héten keresztül, miközben saját megszokott diétájukat folytatták.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői, a vérzsírok, valamint a gyulladást jelző laboratóriumi leletek hogyan változnak a három csoport tagjaiban. A résztvevőkből 27 menet közben kiszállt, így végül 206 vizsgált személy adatait értékelték.

"A szisztolés vérnyomás átlag 6 Hgmm-t csökkent a teljes kiőrlésű gabonaféléket és zabot fogyasztó csoportban és ez a változás megfelel annak, amit egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevezetése esetén várhatunk" - hangoztatta a vizsgálat vezetője.

"Ez a kedvező hatás a szívroham kockázatát 15 százalékkal, az agyi katasztrófa rizikóját 25 százalékkal csökkenti" - tette hozzá Thies professzor.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta# szív- érrendszeri betegségek# terápia

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk